Usposabljanje SD1

Tina Maze druga najuspešnejša slovenska olimpijka vseh časov

Tina Maze druga najuspešnejša slovenska olimpijka vseh časov
Tina Maze je najuspešnejša slovenska udeleženka zimskih olimpijskih iger v zgodovini s po dvema zlatima in srebrnima medaljama, ter druga vseh časov. Pred njo je le serijski zmagovalec iz prejšnjega stoletja Leon Štukelj, ki bo za najboljše slovenske športnike verjetno še dolgo nedosegljiv, saj je osvojil šest olimpijskih medalj, od tega tri zlate.
Tina Maze je ob koncu svoje izjemne kariere strnila svoje vtise pod pohorsko progo Zlate lisice ter orisala nekatere ključne točke na njeni poti. Posebej je omenila sobo z 20 kvadratnimi metri za fitnes, v kateri je mučila svoje telo, da lahko zdaj kot svojo največjo zmago označi dejstvo, da je celotno kariero preživela brez večjih poškodb.

Zadnja zmaga v Mariboru 26. januarja 2013
"Navijači so mi vedno dali energijo po tej pohorski strmini. Žal sem naredila na zadnjih tekmah pred slovesom veliki napaki in ostala praznih rok. Toda tedaj, leta 2013, sem zmagala in to je bilo res čustveno doživetje, skoraj kot današnje slovo. Zame je bila najboljša slalomska tekma, ko sem vodila v disciplini, ki ni bila moja najljubša, ker ni v mojem karakterju take nepredvidljivosti. Zdržala sem pritisk, bila hladna pred številnimi gledalci. To je bilo zelo težko in uspela mi je najlepša tekma, po kateri smo skupaj z navijači prepevali slovensko himno in s tem pozabili na razočaranje v veleslalomu, kjer me je premagala Lindsey Vonn."

Olimpijske igre Soči 2014
"Olimpijske igre so sanje vsakega športnika. Tradicija olimpijskih iger, pomen, vse skupaj je tako močno in izjemno. To je poseben trenutek, na posamezen dan moraš v enem trenutku pokazati, kaj znaš. Za nagrado so ostali izjemni spomini. V smuku sem delila prvo mesto z Dominique Gisin, zmagala pa sem v veleslalomu."

Sezona svetovnega prvenstva Schladming 2013, zlato v superveleslalomu, srebrni medalji v superkombinaciji in veleslalomu, veliki kristalni globus, kopica rekordov
"To je bila vrhunska sezona, sezona 2414 točk. Res je sicer, da sem osvojila le tri medalje na SP, lahko bi jih več, kar se sliši sicer zelo visokoleteče, vendar je bilo to tedaj realno uresničljivo. Naredili smo pesem Moja pot, moja odločitev, to je bila zima mojega prvega glasbenega nastopa. Res izjemna sezona."

OI v Vancouvru 2010
"Doletela me je čast, da sem nosila slovensko zastavo na odprtju. Ti trenutki ti povejo, kakšen ponos je zastopanje države. Tega sem se naučila skozi čas, kot mlajša se nisem zavedala, koliko to pomeni za nacijo. V Kanado sem prišla samozavestna, po medalje in osvojila dve srebrni. Dejali so, ta pa je postala samozavestna. Kot da bi bila malo v oblakih, ljudi, ki ciljajo visoko, takih nimamo radi. Toda sama sem letela zelo trdno na tleh."

SP Garmisch-Partenkirchen 2011, zlato v veleslalomu, srebro superkombinacija
"Velika je razlika med 1. in 2. mestom. Res je sicer razlika le enega mesta, toda pristop je povsem drugačen kot zgolj boj za medaljo, biti moraš res zelo, zelo dober. Pristop je povsem drugačen in to je pri meni kar dolgo zorelo. Tedaj sem naredila preboj v vrh. Pred tem so mi že govorili druga, pa druga, pa spet druga, kdaj boš pa zmagala? V Garmischu mi je uspel ta preboj na prvo mesto, čeprav so se mi med hitenjem proti zmagi kar tresle noge, vendar sem premagala to, kako naj rečem, strah pred uspehom, kar mi prej ni uspelo, in zmagala."

Zmaga na tekmi za svetovni pokal leta 2005 v Söldnu, kjer je sicer tudi prvič v karieri slavila v sezoni 2002/03
"Ob meni Janica Kostelić (2.) in Anja Paerson (3.). Obe sta bili moja idola in velika motivacija. Letela sem po tej progi, izvrstno je bilo. Poleg tega sta me na rame dvignili tekmovalki in to taki zvezdnici. Pozneje me nikoli več dve tekmovalki nista dvignili na rame. Žal so šle po tej tekmi stvari navzdol, preden smo osnovali svojo ekipo. Žal tedaj še nisem znala biti konstantno v svetovnem vrhu."

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji