Bogdan Gabrovec bo v Erzurumu glasno navijal

Bogdan Gabrovec bo v Erzurumu glasno navijal
Slovensko reprezentanco mladih športnikov med 15. in 18. letom bo na letošnjem olimpijskem festivalu evropske mladine prihodnji teden v Erzurumu spremljal tudi prvi mož slovenskega olimpijskega gibanja, predsednik Bogdan Gabrovec. Slovenjgradčan bo prvič v tej vlogi, saj si OFEMA sam še nikoli ni ogledal.
Turški Erzurum bo prihodnji teden med 12. in 18. februarjem gostil olimpijski festival evropske mladine. Gre za športnike iz 49 evropskih držav, ki se vsaki dve leti srečujejo na poletnem (približno 2500 udeležencev) in zimskem festivalu (sodeluje približno 1300 udeležencev). Slovenijo bo na tokratnem zimskem tekmovanju zastopalo 41 športnikov v alpskem smučanju, biatlonu, curlingu, umetnostnem drsanju, smučarskih skokih, deskanju na snegu, smučarskih tekih in hitrostnem drsanju, predstavnikov Slovenija nima edino v hokeju.

V turškem zimsko športnem letovišču na 1800 metrih nadmorske višine, ki je leta 2011 že gostilo zimsko univerzijado, bo tudi predsednik slovenske krovne olimpijske organizacije Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec, ki se bo prvič udeležil tekmovanja tako mladih reprezentantov. "Reči moram, da sem zelo vesel in počaščen, da grem s temi mladimi športnicami in športniki, to bo nova izkušnja zame, saj, kolikor se spomnim, s takšno mlado in dobro reprezentanco še nisem bil na tekmovanju," je na predstavitvi ekipe v Zrečah povedal prvi mož slovenskega olimpijskega gibanja.

Ker gre na OFEMU predvsem za druženje mladih športnikov, med katerimi se nekateri prvič srečujejo z velikim tekmovanjem, športni dosežki niso v ospredju, gre za nabiranje izkušenj, ki bodo perspektivnim in nadarjenim tekmovalcem prišle prav v nadaljevanju njihovih karier.
"Kar se tiče pričakovanj, se držim načela, da mladih športnikov ne smemo nikoli obremenjevati z rezultati, saj je to najslabše možno, sploh zato, ker so že sami obremenjeni z iskanjem svoje identitete. Upam pa, da bo moje bučno navijanje pomagalo. Če potegnem vzporednico z judom, je bilo moje navijanje po navadi vedno uspešno s športnega vidika in če malo pozitivno razmišljam, upam, da se bo tudi v Turčiji kaj takšnega zgodilo," je povedal nekdanji predsednik Judo zveze Slovenije. Pod njegovim vodstvom so slovenske judoistke osvojile prve svetovne in olimpijske kolajne.

Gabrovec sicer sam ni ljubitelj belih strmin, na smučeh je nazadnje stal pred nekaj desetletji, tudi zato številnih smučišč v Erzurumu in okolici ne bo preizkusil. "Moja prioriteta bo ogled vseh tekmovanj, kjer bomo nastopili Slovenci. Dejavnosti na snegu zame niso, saj sem nazadnje na smučeh stal pred 37 leti in bi bile s tem povezane aktivnosti na snegu zame veliko tveganje, a navijal prav gotovo bom," je še povedal Gabrovec.

V Erzurumu bo tokrat v devetih športih nastopilo približno 800 športnikov in športnic iz 40 držav, slovenski zastavonoša na slavnostni otvoritvi festivala bo alpski smučar Nejc Naraločnik. Slovenska reprezentanca je na zadnjem zimskem Olimpijskem festivalu v Voralbergu leta 2015 osvojila dve kolajni, po eno zlato in srebrno.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji