Usposabljanje SD1

Janez Kocijančič: Mladim želimo pokazati, da obstaja svet brez strahu

Janez Kocijančič: Mladim želimo pokazati, da obstaja svet brez strahu
Letošnji zimski olimpijski festival evropske mladine se bo danes začel v turškem Erzurumu. V petih dneh se bo za odličja borilo približno 650 športnic in športnikov iz 34 držav. Nekdanji predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič je pred samim začetkom pohvalil delo organizatorjev in prizadevanja za varnost mladih športnikov.
Erzurum je že leta 2011 gostil veliko zimsko športno tekmovanje, takrat je bila to univerzijada in Turki so se pokazali kot dobri organizatorji, po njih se je zgledoval tudi Maribor, ki pa nato zaradi pomanjkanja sredstev univerzijade leta 2013 ni priredil (prevzel jo je Trentino). Letos bi moralo olimpijski festival evropske mladine gostiti Sarajevo, a so zaradi nestabilnosti v regiji za organizacijo znova prosili Turki z Erzurumom, ki se želi tudi tokrat izkazati kot dober prireditelj, sploh ker si nekoč želijo tudi organizacijo olimpijskih iger. Te so za leto 2020 izgubili proti Tokiu. Bo pa Sarajevo gostilo prihodnji zimski Eyof leta 2019.

Pred športnim dogajanjem v Erzurumu so na posebni tiskovni konferenci o tekmovanju nekaj povedali prireditelji in predstavniki združenja evropskih olimpijskih komitejev, ki mu predseduje nekdanji predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijačič. Slednji ima trenutno vlogo vršilca dolžnosti predsednika evropskega olimpijskega komiteja.
"Eyof je glavni dogodek EOC v tej zimi, hvaležni smo turškemu olimpijskemu komiteju, da je sprejel naš predlog in v zelo hitrem času priredil ta festival. Udeležilo se ga je veliko držav, prisotnih je 34. Številka je velika, saj se mnoge države z juga Evrope, ki ne gojijo zimskih športov na najvišji ravni, dostikrat ne udeležijo zimskega tekmovanja. To je prvi preizkus za mlade športnike, da se pomerijo v mednarodni konkurenci in dobijo prve olimpijske izkušnje, pa čeprav je v ospredju predvsem njihovo druženje. Tukaj imamo 1150 udeležencev, med njimi 650 tekmovalcev, kar je dobro osnova za uspešno tekmovanje. Turški olimpijski šport in organizatorji so se izkazali in poskrbeli, da bo tekmovanje potekalo na najvišji ravni," je dejal Kocijančič.

Prireditelji imajo sicer po navadi na voljo štiri leta za pripravo, tokrat pa so imeli zgolj dve, saj je Sarajevo pred dvema letoma odpovedalo organizacijo. "Naš dogovor je bil skupna kandidatura Sarajeva, kot glavnega mesta federacije, in vzhodnega Sarajeva, ki leži v srbski entiteti, kar bi bil prvi večji dogodek tega območja in sporočilo, da lahko ljudje različnih nacionalnosti živijo skupaj in premagajo razlike, ki jih imajo. A politična nestabilnost v tistem obdobju je povzročila, da prijateljem festivala ni uspelo pripraviti. V Turčiji le imajo večje kapacitete, prevzeli so tekmovanje in to je treba ceniti. Tudi zato je nerazumljivo, da so nekateri kasneje izražali strahove in odpovedali sodelovanje," je dejal prvi predsednik OKS.

Ker gre za mlade športnike med 15. in 18. letom, ki potrebujejo soglasje staršev za potovanje v tujino, so nekatere ekipe tako ostale brez tekmovalcev. Od 50 članic EOC v Erzurumu sodeluje 34 reprezentanc. Šest članic še nikoli ni nastopilo na zimskem festivalu, nekatere so sodelovanje odpovedale zaradi varnostnih pomislekov.
"Želim poudariti, da je v Erzurumu odlično poskrbljeno za varnost. Dejstvo je, da živimo v nemirnem svetu. A ne smemo dovoliti, da nas različna politična prepričanja, veroizpovedi, narodnosti, spol strašijo. Mladim ljudem želimo zato s tem tekmovanjem prav tako pokazati, da obstaja tudi svet brez strahu," je še dejal Kocijančič.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji