Usposabljanje SD1

Martinu Steinerju Bloudkova nagrada za življensko delo v športu

Martinu Steinerju Bloudkova nagrada za življensko delo v športu
Poleg Steinerja so dobitniki Bloudkovih nagrad za leto 2016 Tina Trstenjak, za izjemen športni dosežek, Srečko Katanec in Jelko Gros pa za izjemen prispevek k razvoju slovenskega športa.
Martin Steiner je začel trenirati in tekmovati že kot gimnazijec. Bil je uspešen tekač na srednje proge. Bil je jugoslovanski in večkratni slovenski prvak ter mladinski balkanski prvak na 800 in 1500 m. Kasneje je bil Martin Steiner nacionalni trener za srednje in dolge proge pri Atletski zvezi Slovenije, član strokovnega sveta AZS in upravnega odbora AZS, tehnični direktor AZS in vodja slovenske atletske reprezentance na vseh velikih tekmovanjih ( olimpijskih igrah, svetovnih in evropskih prvenstvih). Letos bo minilo že 60 let odkar Je Martin Steiner začel svoje življensko poslanstvo v športu.

Tina Trstenjak je še ena v vrsti uspešnih slovenskih judoistk. Prvih korakov tega borilnega športa jo je naučila olimpijska šampionka Urška Žolnir. Tina je mednarodno konkurenco opozorila nase že leta 2013, ko je na EP v Budimpešti osvojila bronasto kolajno. Leto kasneje je postala evropska podprvakinja in bronasta na svetovnem prvenstvu v Čeljabinsku. Po tem so se športni uspehi Tine Trstenjak samo še vrstili: postala je srebrna na 1. evropskih igrah v Bakuju, svetovna prvakinja v Astani, evropska prvakinja v Kazanu. Nepozabna bo ostala njena borba s francozinjo Clarisse Agbegnenou; z zmago nad neugodno francozinjo je sredi Ria de janeira postala olimpijska zmagovalka.

Srečko Katanec je nogometno kariero začel pri sedmih letih pri NK Ljubljana. V svoji športni karieri je nastopal še za NK Olimpija, zagrebški Dinamo, beograjski Partizan, nemški Stuttgart in italijansko Sampdorio. V dresu slednje je osvojil pokal pokalnih zmagovalcev in se uvrstil v finale Lige prvakov. Kastanec je bil nepogrešljiv član jugoslovanske nogometne reprezentance. Je dobitnik bronastega odličja z olimpijskih iger v Los Angelesu. V trenerski karieri je Katanec kot selektor slovenske nogometne reprezentance z njo dosegel zgodovinske uspehe: popeljal jo je na EP 2000 v Belgijo in na Nizozemsko ter na SP na Japonsko in v Južno Korejo. Katanec velja za športnika, ki spoštuje pozitivne vrednote športa in je lahko za vzor številnim nogometašem, trenerjem in športnim navdušencem.

Brez Gabriela Jelka Grosa si težko predstavljamo smučarske skoke ali polete. Kot reprezentančni trener je sodeloval z več generacijami smučarskih skakalcev, saj njegovi začetki segajo že v čas Primoža Ulage, Mirana Tepeša, Matjaža Debeljaka, Francija Petka in Gorana Janusa. Pod njegovim vodstvom je Primož Peterka dvakrat osvojil naslov skupnega zmagovalca svetovnega pokala. Jelko Gros je bil tudi med vodenjem Centra šolskih in obšolskih dejavnosti ves čas vključen v smučarske skoke. Njemu lahko pripišemo še velike zasluge pri pripravi načrta in izvedbe gradnje Zavoda za šport RS Planica, ki ga vodi od leta 2009 in s čimer mu je uspelo Planico znova postaviti na zemljevid sveta.

Bloudkove plakete za življensko delo v športu so prejeli Rudolf Bregar, Janez Ivan Hafner, Stanko Kerčmar, Tomi Partl in Igor Željeznov, za pomemben tekmovalni dosežek pa Vesna Fabjan, Janja Garnbret, Veselka Pevec, Domen Škofic in Anamari Velenšek.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji