Mednarodna plezalna zveza potrdila olimpijsko kombinacijo treh disciplin

Mednarodna plezalna zveza potrdila olimpijsko kombinacijo treh disciplin
Generalna skupščina Mednarodne zveze za športno plezanje je soglasno potrdila sistem tekmovanja in kvalifikacijski format za olimpijsko premiero v Tokiu 2020.
Po pričakovanjih bo na OI za kolajne štela kombinacija iz težavnostnega plezanja, balvanov in hitrostnega plezanja.
Gre za nov format kombinacije plezalnih disciplin, ki je za večino nekakšen sprejemljiv kompromis disciplin v športnem plezanju.

V Tokiu bo nastopilo 40 najboljših plezalcev na svetu, po 20 v moški in ženski konkurenci, vsaka država pa bo imela v obeh konkurencah lahko največ po dva tekmovalca. V dveh ali treh predtekmovalnih dneh bodo vsi nastopili v kvalifikacijah v vseh treh disciplinah. Najboljša šesterica v seštevku vseh treh disciplin pa se bo nato v obeh konkurencah v enem dnevu v vseh treh disciplinah pomerila še za kolajne.

Mednarodna zveza za športno plezanje bo format prvič preizkusila že letos na mladinskem svetovnem prvenstvu v Innsbrucku, prihodnje leto pa bo "olimpijska kombinacija" tudi disciplina na članskem svetovnem prvenstvu. Sicer pa se bodo tekmovalci za prvi nastop plezalcev na olimpijskih igrah merili v kvalifikacijskem letu 2019 in spomladi 2020.

 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji