Usposabljanje SD1

OKS ostro proti odločitvam države v škodo športu

OKS ostro proti odločitvam države v škodo športu
Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije je napovedal ostrejši dialog z državo na področju zakonodaje, ki je povezana s položajem športa.
Trenutno najbolj buri duhove predvidena sprememba zdravstvene zakonodaje in zavrnjena predlagana zakonodaja v zvezi z davčnimi olajšavami za pokrovitelje na področju športa.

Za slovenski šport je trenutno med bolj aktualnimi predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki predvideva, da med pravicami obveznega zdravstvenega zavarovanja ne bo področja medicine prometa, dela in športa. Za športnike to pomeni, da ostanejo brez pravice do sistematskih zdravstvenih pregledov pri strokovnjaku za medicino dela, v posebej slabem položaju pa je tisti del športnikov, ki so zaključili šolanje in so s tem izvzeti iz rednih pregledov znotraj šolskega sistema.

"Izvršni odbor OKS zahteva od države, da se raven obstoječih pravic športnikov ne bo zmanjšala," je ena od skrajšanih verzij soglasno sprejetega sklepa današnje seje, kjer so člani potrdili tudi stališča medicinske komisije OKS, obenem pa so napovedali aktivnejše vključevanje v spremembo zakonodaje. "Ni odstopanja pri zdravju," je odločen predsednik OKS Bogdan Gabrovec.

Na ministrstvu, pristojnem za izobraževanje in šport, kot eno od možnih rešitev vidijo predvsem preglede pri pediatrih, a je generalni sekretar OKS Edvard Kolar opozoril, da je 55 odstotkov slovenskih športnikov res osnovno- in srednješolcev, pri vseh ostalih pa je takšna rešitev lahko problematična. Predsednik Gabrovec pa je ob tem opozoril, da šport ne sme čakati na morebitno tragedijo, ki bi naknadno poskrbela za spremembo zakonodaje. Ob tem pri OKS ne skrivajo, da se je ta del zakonodaje v preteklosti slabo izvajal, zdajšnje spremembe pa že v osnovi jemljejo možnost za izvajanje pregledov.

Brez dlake na jeziku je Gabrovec opozoril tudi na promocijo politikov preko športa in športnikov, a jim očital, da ti istočasno ne izkoristijo možnosti, da bi skušali čim bolje urediti pogoje za šport. Zadnji takšen primer so bile predlagane davčne olajšave za vlagatelje v šport s strani NSi, ki v politiki niso našle podpore. "Sami smo ta predlog podprli," pravi Gabrovec, ki je ocenil, da je bila država proti predlaganim spremembam iz povsem političnih razlogov, ki pa so v nasprotju s koristmi športa. "Za nas ni važno, kdo spremembe predlaga," je še dejal predsednik krovne organizacije OKS in pozval politike, naj dobre rešitve podprejo.

Med drugim se je IO OKS na seji seznanil tudi s kriteriji za kandidate in člane za nastop na zimskih olimpijskih igrah, ki se bodo v Južni Koreji začele čez 318 dni. Kriteriji so predvsem za mlade športnike postavljeni precej nizko, pri tem pa izstopa dejstvo, da je OKS mlade športnike opredelil do starosti 25 let. Po drugi strani pa kriteriji niso bistveno drugačni kot za zadnje zimske igre, ki so se za Slovenijo z osmimi odličji razpletle sanjsko.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji