OI Pariz 2024

Janja Garnbret in Iztok Čop sta se pomerila v športnem plezanju

Janja Garnbret in Iztok Čop sta se pomerila v športnem plezanju
Slovenski reprezentanci v športnem plezanju, članska in mladinska, sta se danes predstavili javnosti v Plezalnem centru Ljubljana. Po predstavitvi se je v plezanju preizkusil nekdanji veslač Iztok Čop, ki je sprejel izziv in se v dvoboju brez tekmovalnega naboja pomeril s trenutno najboljšo slovensko športno plezalko Janjo Garnbret.
V Sloveniji vse bolj priljubljeno športno plezanje, tudi po zaslugi odličnih dosežkov slovenskih tekmovalcev, ki krojijo vrh na najvišji svetovni ravni, je po novem olimpijska disciplina. Športni plezalci in športne plezalke se bodo za olimpijska odličja prvič pomerili na poletnih olimpijskih igrah leta 2020 v Tokiu.

Slovenski športni plezalci bodo olimpijske igre pričakali pripravljeni. Olimpijskim igram so prilagodili in posodobili tudi svojo podobo in znak, logotip. Slovensko reprezentanco v športnem plezanju bo po novem krasil stilizirani slovenski simbol in simbol Planinske zveze Slovenije Triglav v treh vrhovih, treh barvah, ožarjeni rumeni ter nacionalnih športnih barvah zeleni in modri, ki simbolizirajo tudi tri tekmovalne discipline športnega plezanja, težavnostno, balvansko in hitrostno.

Medtem ko so slovenski tekmovalci dosegli najvišje ravni v balvanskem in težavnostnem plezanju, v težavnosti sta trenutno Slovenca Janja Garnbret in Domen Škofic aktualna zmagovalca seštevka svetovnega pokala v disciplini, pa v hitrostnem plezanju slovenski tekmovalci nimajo predstavnika v svetovnem pokalu, prav tako pa tudi v Sloveniji ne obstaja stena za hitrostno plezanje. Selektor članske vrste Gorazd Hren se zaveda, da bodo zaradi bližajočih se olimpijskih iger prisiljeni trenirati tudi hitrostnemu plezanju ter tako zmanjšati zaostanek za konkurenco. Za zdaj je najbližja hitrostna stena za trening in urjenje slovenskih plezalcev v Avstriji. To bi se lahko že kmalu spremenilo.
"Iščemo možnosti tako za postavitev stene za hitrostno plezanje v Sloveniji, prav tako pa že iščemo ustreznega trenerja v tujini, ki bi našim plezalcem še bolj približal hitrostno plezanje. Sprejeti olimpijski format športnega plezanja, ko bodo vse tri discipline, hitrost, balvani, težavnost, na olimpijskih igrah obravnavane enakovredno, za napredovanje v finale se bo upošteval seštevek kvalifikacijskih dosežkov v vseh treh disciplinah, gre nam Slovencem na roke," je prepričan Hren.

Osemnajstletna Garnbretova je minulo sezono končala na vrhu svetovnega pokala kot dvakratna skupna zmagovalka tako v seštevku težavnosti kot v seštevku kombinacije treh disciplin. Letos se bo pred začetkom sezone v svoji paradni disciplini težavnosti, v kateri si seveda želi ponoviti lanski dosežek, še bolj posvetila tudi balvanskemu plezanju ter bo skušala nastopiti na čim več tekmah. Z začetkom balvanske sezone, ta se je začela ob koncu minulega tedna v Švici, je zadovoljna, uvrstila se je v finale ter vpisala šesto mesto.
Zadovoljen je tudi Jernej Kruder, lani najboljši slovenski balvanist, ki je s finalom in petim mestom že izboljšal dosežke v lanski sezoni. Tako kot lani v težavnosti, ko je prvič osvojil seštevek svetovnega pokala, želi Domen Škofic narediti korak naprej tudi v balvanih. Sezona se sicer ni začela po željah, kajti ostal je brez polfinala, a glede na dobro formo pričakuje, da bo na naslednjih tekmah, prva priložnost bo že azijska turneja, kamor se odpravlja skupaj z Garnbretovo, Krudrom in Katjo Kadič, priložnost za dvig samozavesti.
Vodja Komisije za športno plezanje pri Planinski zvezi Slovenije Aleš Pirc je dejal, da bo na olimpijskih igrah tekmovalo vsega skupaj 40 športnih plezalcev, 20 v moški in 20 v ženski konkurenci. Za kolajne pa se bo nato pomerilo najboljših šest v vsaki od konkurenc, finalisti bodo izbrani na podlagi najboljšega seštevka dosežkov v vseh treh disciplinah. Sistem olimpijskih kvalifikacij še ni dorečen, ta naj bi bil znan najkasneje poleti, saj Mednarodna zveza za športno plezanje še tehta najboljše rešitve.
Ob predstavitvi ciljev v novi sezoni, ki jo bodo zaznamovali evropski prvenstvi v balvanih in težavnosti, svetovne igre in svetovno mladinsko prvenstvo v športnem plezanju, so predstavili tudi projekt #SlovenijaPleza, s katerim želijo športno plezanje še bolj približat ljudem tudi kot olimpijsko disciplino in odličen način za rekreacijo. Med dogodki, ki se bodo zvrstili aprila, maja in junija, so Moja olimpijska norma v Velenju (14.4.), Teden mladih Kranja (13.5.), Triglav The Rock Ljubljana (Kongresni trg, 20.5.), Gremo v hribe (Mariborska koča na Pohorju, 3.6.) in Dan slovenskih planinskih doživetij (Dom pod Storžičem, 17.6.).

Današnje predstavitve sta s svojo udeležbo počastila predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec in podpredsednik OKS Iztok Čop, nosilec zlate olimpijske kolajne v veslaškem dvojnem dvojcu, ki je sprejel izziv in se preizkusil v vertikali. V svoji smeri je splezal vse do začetka previsnega dela, tudi s pomočjo trenutno najboljše slovenske plezalke Garnbretove, ki mu je čisto proti koncu pokazala najustreznejše oprimke. Čop je bil v najboljših rokah, na tleh je nekdanjega olimpijca varoval z vrvjo prekaljeni plezalec in alpinist Tomo Česen. Čop, ki pravi, da je nazadnje plezal kot otrok, se je nato preizkusil tudi v smeri mlade tekmovalke, a njenim oprimkom ni bil kos in je ostal pri poskusu.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji