Usposabljanje SD1

Pri Moku navdušeni nad mestom angelov

Pri Moku navdušeni nad mestom angelov
Delegacija Mednarodnega olimpijskega komiteja, ki je te dni v Kaliforniji na obisku Los Angelesa kot enega od dveh kandidatov za organizacijo olimpijskih iger leta 2024, je zadovoljna z videnim.
Predsednik ocenjevalne komisije Moka Patrick Baumann je še pred obiskom Pariza dejal, da ne bi bilo nobeno tveganje, če bi OI 2024 gostili Američani. Ob koncu tridnevnega obiska je Baumann dejal, da so bili delegati navdušeni nad videnim v "tem neverjetnem olimpijskem mestu".
"Los Angeles je že tako in tako veliko olimpijsko mesto, ampak po zadnjih treh dneh smo uvideli, da ga podcenjujemo. Olimpijski duh je v tem mestu namreč izjemen," je prepričan Baumann: "Naš obisk je le potrdil, da je Los Angeles pripravil izjemen predlog in da je sedem let do iger glede na to, da večina potrebnih športnih objektov že stoji, le še luksuz za organizatorje."

Los Angeles, ki se skupaj s Parizom poteguje za organizacijo iger 2024, svojo kandidaturo tako kot mesto luči temelji na dejstvu, da vsa potrebna infrastruktura za igre že stoji. V obeh mestih bi v skladu z novo varčevalno stroškovno paradigmo uporabili obstoječe dvorane, stadione, arene in objekte, v obeh metropolah imajo zelo dobro urejeno infrastrukturo.

A velika prednost Los Angelesa v primerjavi s Parizom sta univerzitetna kampusa Los Angelesa in Južne Kalifornije, ki bi ju lahko takoj z minimalnimi vložki uredili v olimpijsko vas, saj imata vse potrebno za začasno vselitev, bivanje, prehranjevanje in trening 17.000 športnikov z vsega sveta. Pariz pa bi moral olimpijsko vas zgraditi povsem na novo.
Od nedelje naprej bo delegacija obiskala še povolilni Pariz. Gostitelja iger bodo pri Moku izbrali na zasedanju 13. septembra, bržkone v perujski Limi, čeprav to še ni zanesljivo, saj se v tej južnoameriški državi soočajo z veliko finančno krizo. Mok se je zato odločil, da bo tamkajšnjemu olimpijskemu komiteju namenil izredno finančno injekcijo v višini 600.000 evrov za pripravo kongresa, na katerem bi potem izbrali gostitelja dveh iger - 2024 in 2028.

Mok je pred zanimivo dilemo. Olimpijske igre so očitno izgubile nekaj svojega čara oziroma megalomanski vložki v infrastrukturo ne prepričajo več kandidatov, kajti morebitni dobički ne odtehtajo stroškov. Za poletne olimpijske igre, ki bodo leta 2028, namreč ni prav nikakršnega zanimanja.
Vodstvo olimpijske družine tako preigrava možnost, da bi septembra OI, ki bodo čez 11 let, podelila tistemu neuspešnemu kandidatu, ki ne bi dobil iger leta 2024, Los Angelesu ali Parizu torej. Salomonska rešitev, ki pa ni naletela na naklonjenost niti v Los Angelesu niti v Parizu.
Parižanom igre leta 2028 ne dišijo, kajti z igrami leta 2024 bi na najlepši možen način zaokrožili stoletnico zadnjih iger, ki so jih gostili, tudi v Los Angelesu so svoje projekte vezali na leto 2024, zato jih alternativni datum ne zanima.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji