Usposabljanje SD1

Na OI Tokio 2020 kar tri nove športne discipline

Na OI Tokio 2020 kar tri nove športne discipline
Izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja je oznanil, da so bile v program poletnih olimpijskih iger, ki bodo v Tokiu leta 2020, sprejete nove športne discipline, katerih namen je povečati število žensk in mlajših na največjem športnem tekmovanju na svetu.
Del olimpijskih iger v Tokiu 2022 bo tako košarka 3x3, mešana štafeta 4x400m (atletika) ter tekma mešanih ekip v judu.

Pri košarki 3x3 bo nastopalo nastopalo 32 košarkarjev in prav toliko košarkaric. "To je zgodovinski dan za Mednarodno košarkarsko zvezo (Fiba) in košarko 3x3," je dejal generalni sekretar Fibe in član Moka Patrick Baumann ter dodal: "To je priznanje desetletnemu trdemu delu košarke 3x3."
Že leta 2007 je Fiba predlagala Moku, naj uvrsti 3x3 na mladinske olimpijske igre v Singapurju, kar je bilo potem to sploh prvo uradno tekmovanje "ulične košarke". Uspeh je ta zvrst košarke doživela tudi na mladinskih igrah 2014 v Nanjingu, zdaj pa je postala to sploh prva disciplina z mladinskih iger tudi na "pravih" OI. Košarko 3x3 mnogi jemljejo kot številko 1 pri urbanih ekipnih športih, saj je dovolj preprosta, da se jo da igrati praktično vsepovsod. Sistem tekmovanja, kvalifikacijski sistem in lokacija turnirja na OI v Tokiu bodo znani pozneje.

Na sporedu bo tudi nova atletska disciplina, in sicer mešana štafeta 4 x 400 metrov. To odločitev so pospremili z besedami, da je to pomemben korak k enakosti spolov na igrah. Športni direktor Moka Kit McConnell je dejal, da bo tako v Tokiu 321 končnih odločitev, kar je 15 več v primerjavi z Rio de Janeirom 2016. Med drugimi bo novost košarka 3x3, pa mešane plavalne odločitve, mešani triatlon in mešana lokostrelska ekipna tekma ter prosti slog kolesarjev BMX. Dodal je, da je bilo iz različnih zvez še več zahtev, a se je Mok osredotočil na tiste discipline, ki so privlačne mlademu in urbanemu občinstvu.

Mednarodna judo zveza pa je sporočila, da bo leta 2020 na olimpijskih igrah v Tokiu na programu tudi tekma mešanih ekip. Olimpijski turnir bo tako daljši za en dan, mešane ekipe bodo namreč na sporedu po sedmih dneh posamičnih dvobojev. V ekipi bodo judoistke do 57, 70 in nad 70 kg, ter judoisti do 73, 90 in nad 90 kg. V tekmovanju bodo imeli pravico nastopa judoisti in judoistke iz posamične konkurence, začeli bodo s četrtfinalom repasaža, najboljše štiri ekipe bodo imele status nosilk. Finalne borbe za odličja bo gostila ena blazina, ekipne tekme naj bi se udeležilo najmanj 12 ekip, v kateri bodo tekmovalci iz posamične konkurence, ki so si nastop na igrah priborili glede na osvojene točke rang lestvice.
"Vesel in ponosen sem, da lahko povem, da bo del prihodnjih olimpijskih iger tudi mešana tekma ekip. Ob tem bi se rad zahvalil vsem, Moku in njenima izvršnemu odboru ter programski komisiji, koordinacijski skupini Tokia 2020, saj je ta odločitev veliko priznanje za naš šport. Verjamem, da bo mešana tekma izdatno pripomogla k še večji prepoznavnosti našega športa v svetu in k vrednotam olimpijskega gibanja," je ob tem dejal predsednik IJF Marius Vizer. 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji