Usposabljanje SD1

MOK potrdil dvojni izbor prirediteljev OI 2024 in 2028

MOK potrdil dvojni izbor prirediteljev OI 2024 in 2028
Skupščina Mednarodnega olimpijskega komiteja bo na septembrskem zasedanju v Limi lahko odločila tako o gostitelju olimpijskih iger leta 2024 kot tudi iger štiri leta kasneje. Na skupščini MOK-a v Lozani so delegati podprli takšen predlog. Kandidata za igre ostajata Pariz in Los Angeles.
Obe mesti si želita prirediti igre leta 2024, a sta zatrdili, da sta pripravljeni izvesti tudi igre 2028, saj bi v nasprotnem MOK moral še enkrat izvesti kandidacijski postopek.

Ideja o dvojni izbiri prireditelja izvira tudi iz zamisli MOK-a, da kandidati ne bi podvajali visokih stroškov za novo kandidaturo, saj so v MOK-u mnenja, da imajo dva odlična možna prireditelja, v principu pa na izboru septembra tako ne bo poraženca, saj bo vsako mesto dobilo eno prireditev. Predsednik MOK-a Thomas Bach je omenjeno odločitev opisal kot "win win" situacijo.

Zanimivo je, da je Mok v zgodovini že enkrat na enem zasedanju določil dva prireditelja iger. Leta 1921 je Mok odločil, da bo igre 1924 gostil Pariz, leta 1928 pa Amsterdam. Mednarodni olimpijski komite je na pomembnem zasedanju v Lozani že potrdil tudi poenostavitev postopkov v kandidaturi za olimpijske igre. Nova pravila bodo veljala že za kandidate za kandidature ZOI 2026.

V skladu z agendo 2020 bo MOK skrajšal in poenostavil postopke, s tem pa znatno znižal stroške za kandidaturo. Te bo za ZOI 2026 možno vložiti od oktobra dalje.

"Rad bi povedal, da zelo cenimo kandidate iz Evrope in Severne Amerike s tradicionalnimi prizorišče zimskih tekmovanj, Kot organizacija se moramo soočiti z določenimi realnostmi in izzivi. To med drugim pomeni, da moramo poskrbeti za čim nižje stroške in trajnostno naravnane projekte. Prav zato so poenostavitve zelo pomemben korak v pravo smer in prednost za vse kandidate," je med drugim povedal predsednik MOK-a Thomas Bach.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji