Usposabljanje SD1

Mlada reprezentanca za poletni Olimpijski festival evropske mladine Györ 2017 se predstavi

Mlada reprezentanca za poletni Olimpijski festival evropske mladine Györ 2017 se predstavi
Danes se je v Zrečah predstavila 73-članska slovenska reprezentanca za olimpijski festival evropske mladine, ki ga bo prihodnji teden gostil madžarski Györ. Pravico nastopa imajo športniki med 15. in 17. letom iz 48 držav članic Evropskih olimpijskih komitejev.
Predstavitev športnic in športnikov je danes v Zrečah potekala nekoliko drugače. Mladi športniki so namreč nekaj tednov pred tem prejeli pokroviteljske plastenke priljubljene gazirane pijače z zamešanimi imeni, nato pa so se morali z deljenjem fotografij z imeni stekleničk preko družabnih omrežji najti in spoznati. Tako so nekaj že vedeli drug o drugem, preden so danes prišli na uradno predstavitev.

Skupaj bo slovenska ekipa za Györ štela kar 108 članov, saj bo nad mladimi športniki bdelo še 29 trenerjev in spremljevalcev, medtem ko bo šest posameznikov v vlogi sodnikov. Slovenija bo nastopila kar v devetih športih od desetih v programu, slovenske barve bodo branili v atletiki, judu, cestnem kolesarstvu, gimnastiki, kajaku in kanuju na mirnih vodah, odbojki, plavanju, rokometu in tenisu, slovenskih predstavnikov ne bo zgolj v košarki.

Najštevilčnejši sta seveda obe sestavi v ekipnih športih, na Madžarsko potuje 20 rokometašev (15 igralcev, trije trenerji, dva sodnika) in 16 odbojkaric (12 igralk in strokovno vodstvo ter sodnica), številčni pa so tudi v atletskih vrstah (15) in pri judoistih (14).
Vodja ekipe Žiga Skvarča na mlade športnike ni želel vplivati, zato tudi ni želel imenovati favoritov za najvišja mesta, po pričakovanjih pa lahko med najboljše posežejo judoisti in po prejšnjih izkušnjah tudi rokometaši.
"To je vedno nehvaležno, karkoli napovedovati, saj imajo nekateri mladi športniki na OFEMU prvič stik s tekmovanjem na najvišji mednarodni ravni. Težko je karkoli reči, po izkušnjah iz preteklosti bodo v ospredju rokomet, tudi odbojka, judo, vsekakor lahko še kdo drug preseneti, vse ostalo pa je nehvaležno. Poleg rezultatov so za te mlade športnike bolj pomembne izkušnje, ki jih dobijo za nadaljnja tekmovanja," je ob tem dejal vodja reprezentance Skvarča.
Po dosedanjih informacijah z Madžarske so prizorišča že nared, predvsem pa veseli dejstvo, da so vsa blizu skupaj in logistika ne bo težava. "Večina prizorišč bo novih ali vsaj obnovljenih. Povezave so dobre, po zagotovilih prirediteljev je že vse pripravljeno, vsa prizorišča so v radiju dveh kilometrov, edino rokomet je malo dlje," je dejal Škvarča.

Prav tako ga veseli dejstvo, da so vsi športniki, ki so predvideni za nastop, zdravi in da bodo imeli s sabo strokovno vodstvo in zdravniško ekipo, ki jih bo spremljala. Ker je prizorišče blizu Slovenije, v domačem Olimpijskem komiteju pričakujejo tudi slovenske navijače, ki pa bodo zgolj morali pri OKS zaprositi za brezplačne vstopnice.
Slavnostna otvoritev iger bo v parku ETO 23. julija ob 20.30, olimpijska plamenica pa bo mladim športnikom ugasnila v soboto, 29. julija.


 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji