Usposabljanje SD1

Prva kolajna za Slovenijo na OFEM Gyor 2017

Prva kolajna za Slovenijo na OFEM Gyor 2017
Drugi tekmovalni dan na poletnem Olimpijskem festivalu evropske mladine je na madžarskem zaigrala slovenska himna.
Mlada plavalka, Sara Račnik, je poskrbela za prvo kolajno in veselje v mladi slovenski reprezentanci, ki je danes zakorakala v drugi tekmovalni dan na OFEM-u v Gyoru. Pozno popoldne je s časom 8:42.70 na 800m prosto v finalu priplavala zlato kolajno, prvo za slovensko reprezentanco na igrah. "Tekma je bila težka, ko sem videla, da je madžarska tekmica blizu, sem dala vse od sebe in iztisnila maksimum. Izšlo se mi je in zlate kolajne sem res vesela. Zdaj bo šlo lažje, menim, da lahko še posežem visoko, predvsem na 400 metrov," je po zmagi dejala Račnikova, ki jo nove preizkušnje v Györu čakajo že v sredo dopoldan; ob startu na 400m jo v Gyoru čaka še preizkušnja na 200m prosto.

Po tem, ko je prirediteljem Olimpijskega festivala evropske mladine v Györu v ponedeljek ponagajalo vreme, v močnih nalivih je padala tudi toča, zaradi česar so morali nekaj tekmovanj na prostem prestaviti, so v torek pod streho spravili predviden program.
Najvidnejšo slovensko uvrstitev dneva je s petim mestom postavila atletinja Manca Starašinič, ki je v skoku v daljino dosegla 592 cm. Slovenka je imela same veljavne poskuse, svojo daljino pa je lepo stopnjevala iz skoka v skok. Špela Gonza je izpadla v polfinalu teka na 800 m. "Mislim, da je bilo kar v redu, glede na to, da sem imela na začetku nekaj težav z odrivno desko, sem potem le prišla nanjo. Želela sem si finale, a prav načrtovala ga nisem. Po navadi je pri meni zmeraj tako, da so zadnji trije skoki malo boljši, tako da se moram še pripraviti, da bodo tudi prvi trije boljši," je dejala skakalka, ki odstopa po višini od ostalih tekmovalk. "Vzdušje je zelo dobro, tudi navijači so zelo v redu, organizacija je super, tako da sem zelo zadovoljna," je še povedala atletinja ljubljanskega Kronosa.

Dobro so nastopili tudi judoisti, saj sta Vinko Prevolšek in Staš Kokotovič vknjižila sedmi mesti. Prevolšek je v finalu repasaža kategorije do 50 kg klonil proti Britancu Charlieju Youngu, medtem ko je Kokotović med borci do 55 kg na enaki stopnji tekmovanja kot njegov reprezentančni kolega izgubil prav tako proti Britancu Danielu Rabbitu. "Prvi dan smo zaključili z dvema sedmima mestoma, kar ni slabo. Naše želje so sicer višje, a pri teh dveh tekmovalcih nismo niti pričakovali borbe za kolajne, tako da sta oba pokazala dobre borbe. Lahko bi bilo sicer bolje, a glede na to, da sta oba mlada tekmovalca, je to dober obet za naprej. Sicer je turnir kakovosten, večina najboljših evropskih judoistov je tukaj, Kokotovič je na primer izgubil proti evropskemu prvaku, morda manjkajo nekateri najboljši, a je to zagotovo evropski vrh," je nastop judoistov in kakovost turnirja ocenil vodja ekipe Gregor Brod.

Kolesarke in kolesarji so po ulicah Györa vozili na čas, pri dekletih je zmagala Švicarka Ronja Blöchlinger, najboljša Slovenka Tjaša Sušnik je bila 58. Pri fantih je zmagal Danec William Blume Levy, najboljši Slovenec je bil na 28. mestu Boštjan Murn.

Ženska odbojkarska reprezentanca je v treh nizih morala priznati premoč izbrani vrsti Srbije, zvečer pa so rokometaši premagali  Španijo s 27:20.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji