OI Pariz 2024

25. seja IO OKS-ZŠZ

25. seja IO OKS-ZŠZ
Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije je, na sedežu v Ljubljani, soglasno za vršilca dolžnosti generalnega sekretarja izbral Blaža Perka, ki je 13 let zaposlen v OKS, nazadnje od leta 2015 kot namestnik generalnega sekretarja OKS za področje športa.
Blaž Perko bo šele tretji generalni sekretar slovenskega olimpijskega gibanja v zgodovini.

Člani IO OKS so potrdili ustanovitev Nacionalnega olimpijskega inštituta. Nov arbiter pri Arbitražnem razsodišču za šport je postal odvetnik Janez Pejovnik, nov član strokovnega sveta za tekmovalni šport OKS pa Vladimir Kevo, nekdanji trener edinega zlatega slovenskega olimpijca v atletiki Primoža Kozmusa.

Imenovanje vodje slovenske reprezentance za IO 2018 je bilo pospremljeno z glasnim aplavzom. "Zahvaljujem se za izkazano zaupanje. Problem imam malo s sliko izpred 26 let, ki jo sedaj vidimo na platnu in na kateri sem zastavonoša prve samostojne slovenske olimpijske reprezentance leta 1992 in sedaj se počutim približno tako, kot sem se tedaj, ko so me za zastavonošo izbrali. Trudil se bom, da bom kot nekdanji smučarski skakalec in velik navdušenec nad hokejem dobro opravil svoje delo in da bomo na OI v Južni Koreji poslušali Zdravljico ali slavili kakšno drugo odličje," je dejal sedaj 46-letni Petek.

Zlato na SP je osvojil na veliki skakalnici leta 1991 v Predazzu, naslednje leto pa je bil na OI v Albertvillu zastavonoša na odprtju ter šesti z ekipo in osmi na veliki skakalnici. Ker je bil eden redkih skakalcev, ki ni prešel na nov škarjasti slog, je kmalu nato končal svojo športno pot, uspešno nadaljeval tudi drugo in ima doktorat iz geografije. Kot znanstveni sodelavec je bil zaposlen na Geografskem inštitutu Antona Melika, po delu na Smučarski zvezi Slovenije pa je šel v pedagoške vode in vodi montessori vrtec.

"Zahvaljujem se za podporo. Moj predhodnik je veliko doprinesel športu, se bom potrdil, da bom ekipo na OKS tako uspešno peljal naprej," je bil po izvolitvi kratek Perko; pred tem praktično ni bilo razprave o njegovem imenovanju, vsi pa so v kratkih pritrditvah pohvalili njegovo dosedanje delo v OKS in športu.

Perko bo nasledil Edvarda Kolarja, ki je 15. maja postal novi predsednik uprave Športne loterije in bo to delo nastopil 1. septembra. Kolar, tedaj direktor direktorata za šport na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, je bil na predlog predsednika OKS Bogdana Gabrovca 10. februarja 2015 v koroškem smučarskem centru na Kopah izbran za drugega generalnega sekretarja v zgodovini OKS; po 23 letih dela je to mesto tedaj zapustil Tone Jagodic.

Širši slovenski javnosti manj znani Perko, novembra leta 1974 rojeni profesor športne vzgoje, je od leta 2015 namestnik generalnega sekretarja OKS za področje športa, pred tem je bil od 2009 direktor športa OKS, pred tem pa je od leta 2009 strokovni sodelavec na odboru za vrhunski šport OKS. Od leta 2011 je član strokovnega sveta za šport slovenske vlade in je v tem času sodeloval pri pripravi najpomembnejših dokumentov in zakonov s področja športa države.
Operativno je vodil slovenske olimpijske reprezentance na igrah v zadnjem desetletju. Kot aktivni športnik je bil kapetan Rugby kluba Ljubljana in tudi član slovenske reprezentance v tem športu, bil pa je tudi trener mlajših kategorij v smučarskem klubu Dolomiti. Sicer pa je skoraj vse svoje poklicno obdobje zaposlen na OKS.

Nacionalni olimpijski inštitut je OKS ustanovil kot zasebni zavod, ki bo skrbel za ugotavljanje ravni treniranosti vrhunskih in nadarjenih športnikov, svetovanje pri njihovi vadbi in za celostno obravnavo športnikov pri zdravstvenem varstvu. Ustanovili bodo tudi zbirke podatkov o meritvah športnikov, za razvoj novih metod treningov in merilnih postopkov. Delovanje bo stalo okrog pol milijona evrov letno, toliko kot doslej, ko bilo okrog 30 različnih podizvajalcev. Sredstva so doslej in bodo tudi poslej prispevali Fundacija za šport v višini 70 odstotkov, 20 odstotkov pristojno ministrstvo, ostalo pa OKS prek za ta namen pridobljenih programskih sredstev za to dejavnost.
"S sredstvi, ki so sedaj na voljo, bi lahko naredili več, zato smo se odločili za poenotenje in bodo na inštitutu zaposleni najboljši slovenski športni strokovnjaki za področja delovanja zavoda. Upamo pa, da bomo dobili še več sredstev ter da bo na ta način pomoč slovenskim športnicam in športnikom še večja," je pojasnil podpredsednik OKS Iztok Čop.

Uvodoma so predstavili Slovensko olimpijsko hišo, ki bo prihodnje leto zaživela prvič po nekaj zaporednih OI premora, glavni partner pa bo poleg OKS in državnih ustanov podjetje Kolektor, ki ima med drugim edino slovensko podjetje v Južni Koreji. Na naslednjih OI v Južni Koreji, kjer je častni konzul Slovenije prav prvi mož Kolektorja Stojan Petrič, bo hiša le dva kilometra oddaljena od olimpijske vasi, v bližini pa bodo svoje imeli tudi Avstrija, ZDA, Švedska, Švica.

IO OKS je potrdil začetek postopka za skupno kandidaturo OKS in Športne unije Slovenije za izvedbo 27. kongresa Mednarodne zveze športa za vse (Tafisa) leta 2021. Ob koncu so se odločili, da OKS izstopi iz članstva v Evropski nevladni športni organizaciji (Engso), ker so od leta 2012 in so ji plačevali le letno članarino

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji