OI Pariz 2024

OKS o razmerah v Koreji: Na prvem mestu bo varnost slovenskih olimpijk in olimpijcev

OKS o razmerah v Koreji: Na prvem mestu bo varnost slovenskih olimpijk in olimpijcev
Zaostrovanje retorike med Združenimi državami Amerike in izolirane Severne Koreje je na dnevnem redu pogovorov tudi v mednarodni olimpijski družini. Če bi se varnostne razmere poslabšale in bi lahko pomenile resno tveganje za varnost športnikov, bi napetosti na Korejskem polotoku pod vprašaj postavile izvedbo zimskih olimpijskih iger.
Varnostne razmere v Južni Koreji, ki bo prihodnjega februarja v Pjongčangu gostila zimske olimpijske igre, pozorno spremlja tudi Olimpijski komite Slovenije. V olimpijskem komiteju bodo upoštevali navodila Mednarodnega olimpijskega komiteja, pri odločanju o napotitvi slovenske delegacije pa bodo na prvo mesto postavili varnost športnikov.
"Stališče Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez v zvezi z varnostno situacijo v Južni Koreji stoji na stališču, da sledi napotkom Mednarodnega olimpijskega komiteja. Mi seveda upamo, da bodo olimpijske igre varne, tako kot so bile varne dosedanje olimpijske igre. Če pa se bodo stvari zakomplicirale, če bo problem ekskaliral, potem bomo ukrepali na način, kjer bo izrecno na prvem mestu varnost slovenskih olimpijk in olimpijcev," je v petek za STA povedal Brane Dmitrovič, vodja odnosov z javnostmi in mednarodne zadeve pri OKS.

Tako predstavniki Francije in Avstrije so že napovedali, da bodo v primeru stopnjevanja napetosti glede severnokorejskega jedrskega programa odpovedali udeležbo svojih športnikov na zimskih olimpijskih igrah v Južni Koreji.
"Če se bodo varnostne razmere poslabšala in za varnost naših športnikov ne bo več poskrbljeno, ne bodo odšli v Južno Korejo," je bil v izjavi za avstrijske medije jasen prvi mož avstrijskega olimpijskega komiteja Karl Stoss.
Francoska športna ministrica Laura Flessel je v četrtek za radio RTL dejala, da bo njihova zimska olimpijska reprezentanca ostala doma in se ne bo udeležila olimpijskih iger v Pjongčangu, če se bo varnostna situacija v tem delu sveta poslabšala.
Mednarodna skupnost se s Severno Korejo že nekaj časa pogaja o njenem programu jedrskega orožja, a strani ne najdejo skupnega jezika, zato so se pri nekaterih že pojavili dvomi, ali potovati v ta del sveta. "Če se bo situacija poslabšala in nam ne bodo mogli zagotoviti varnosti, potem bo francoska ekipa ostala doma. V nobenem primeru naše reprezentance ne želimo izpostaviti nevarnosti," je za RTL dejala Flesslova.

Pjongčang leži le 80 kilometrov južneje od dobro zastražene in zavarovane meje s Severno Korejo, ki se je znašla pod osamo in trgovinsko in politično zaporo s strani mednarodne skupnosti ter Združenih držav Amerike zaradi ilegalnega jedrskega programa.
Športniki iz Avstrije, Francije in Slovenije so bile med dobitniki kolajn na zadnjih zimskih olimpijskih igrah leta 2014 v ruskem Sočiju.
Avstrijci so v Sočiju osvojili 17 kolajn, od tega štiri zlate kolajne, francoska olimpijska odprava je v Sočiju osvojila 15 medalj, od tega prav tako štiri zlata odličja, slovenski športniki pa so iz Sočija prinesli osem kolajn, od tega dve zlati.
Kljub odkritemu rožljanju z orožjem in stopnjevanju nediplomatske retorike v odnosih med uradnima Washingtonom in Pjongjangom, za zdaj v Mednarodnem olimpijskem komiteju ne želijo ustvarjati nepotrebne panike in prilivati olja na že tako zelo razgreto žerjavico. Situacija se po šestih severnokorejskih jedrskih poskusih in izstrelitvah balističnih raket, ameriške oborožene sile so odgovorile z vojaškimi vajami v bližini Severne Koreje ter preleti z vojaškimi letali čez demitalizirano cono, še poslabšuje.

Predsednik Mok Thomas Bach je še vedno prepričan, da zimske olimpijske igre v Pjongčangu bodo. Južna Koreja ostaja edina možnost za izvedbo iger, kajti Mok nadomestnega prireditelja, ki bi igre lahko gostil čez pet mesecev, nima. Bach prav tako meni, da bojkota iger s strani posameznih držav zaradi varnosti ne pričakuje. Obenem pričakuje, da bodo Združeni narodi na novembrskem zasedanju sprejeli resolucijo o olimpijskem premirju

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji