Usposabljanje SD1

Srečanje slovenskih olimpijcev ob dnevu MOK-a

Srečanje slovenskih olimpijcev ob dnevu MOK-a
Ob obletnici ustanovitve Mednarodnega olimpijskega komiteja, ustanovljen je bil 23. junija 1894, so se v Ljubljani srečali člani Slovenske olimpijske akademije. V poznih popoldanskih urah pa so se zbrali še slovenski olimpijci na čelu z gimnastično legendo Miroslavom Cerarjem.
Srečanja se je, med drugimi, udeležil tudi Marko Račič, leta 1920 rojeni najstarejši še živeči slovenski olimpijec, ob njem so bili njegovi atletski kolegi Igor Primc, Brigita Langerholc Žager in Marjana Lubej, rokometašica Alenka Cuderman, nekdanji skakalci Matjaž Debelak, Marjan Mesec in Peter Štefančič, izjemni graditelj skakalnic Janez Gorišek, alpski smučarka Metka Jerman Šenica, hokejist Bogdan Jakopič ...
Ob tej priložnosti so v prostorih Slovenskega olimpijskega izobraževalnega centra v BTC predstavili novo olimpijsko kolekcijo, vsi pa so dobili uradno navijaško majico za olimpijske igre v Riu de Janeiru.

Člani Slovenske olimpijske akademije so pred tem govorili o številnih vsebinah, ki so tudi predmet prihajajočega zakona o športu, o statusnih pravicah športnikov, seznanili so se s programom tutorstva olimpijcev in izrazili željo da bi nadaljevali s programom študija na daljavo. V pripravi je certifikat športnikom prijazna šola, ki bo omogočil večjo preglednost nad izobraževalnimi inštitucijami, ki omogočajo prilagoditev šolskega procesa s treningi in tekmovanji. Certifikat bo podeljeval Olimpijski komite Slovenije  in bo dajal smernice športnikom.

Predsednica komisije športnikov pri OKS Raša Sraka Vuković in varuh športnikovih pravic Rožle Prezelj sta ugotovila, da je od časov njunega izobraževanja sistem študijskih olajšav in pomoči športnikom zelo napredoval. Dejali so, da bodo skušali še bolje povezati komisijo športnikov OKS, Klub slovenskih olimpijcev in Slovensko olimpijsko akademijo.

Na razpis Fundacije za podporo športnikom iz socialno šibkih okolij je prišlo 110 vlog, 75 pa je bilo pozitivno rešenih in posamezniki bodo iz sklada dobivali po 40 do 90 evrov mesečno. Izvedenih je bilo čez 20 miniolimpijad po vsej Sloveniji, v katero je bilo vključenih okrog 3000 otrok. Pregledali so predviden letni delovni načrt, ki se navezuje na področja promocije olimpijskih, športnih in fair play vrednot, prizadevali pa si bodo, da bi slovenski šport dobil pomembno mesto v družbi tudi prek muzejske dejavnosti in poimenovanja športnih objektov po izstopajočih športnih osebnostih.

 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji