Usposabljanje SD1

Povezovanje športa in medicine tudi v športni rekreaciji

Povezovanje športa in medicine tudi v športni rekreaciji
Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je bil danes prvi dan 12. kongresa športa za vse, kjer so obravnavali priložnosti, ki jih prinaša povezovanje športa in medicine; kongres se bo končal v soboto, ko bo potekal licenčni seminar Športne unije Slovenije.
Poseben gost kongresa je generalni sekretar Mednarodne zveze športa za vse (Tafisa) Wolfgang Baumann. Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije je konec avgusta potrdil začetek postopka za skupno kandidaturo OKS in Športne unije Slovenije za izvedbo 27. kongresa Tafisa leta 2021.

Številne evropske države so že uvedle gibalno aktivnost na zdravstveno napotnico. Telesna neaktivnost je četrti najpogostejši faktor tveganja za predčasno umrljivost, so ugotovili z raziskavami, v razpravi na kongresu pa so se dotaknili tako odraščajočih, otrok in mladine, pa tudi starostnikov. Med drugim so govorili tudi o poškodbah pri športu za vse in preventivi, o vadbi kot pripomoček za izboljšanje kvalitete življenja pri ljudeh z bolečino v križu, o funkcionalni vadbi dializnih bolnikov ter o gibanju otrok z avtizmom.
Gregor Jurak je predstavil SLOfit in Crowdhealthdr. Slednji je evropski združevalni raziskovalni projekt, ki ga koordinirajo Španci, in naj bi v prihodnje zajemal tudi socialne, demografske in klinične ter druge podatke, iz Slovenije pa sodelujeta Inštitut Jožef Stefan in Fakulteta za šport ljubljanske univerze. V pet velikih skupin bo vključenih prek 200.000 uporabnikov iz Slovenije, Nemčije, Grčije, Španije, Švedske in Velike Britanije.

SLOfit je novo ime za tridesetletni nacionalni sistem spremljave telesnega in gibalnega razvoja otrok in mladine, ki ga poznamo tudi pod imenom športno-vzgojni karton. V ta sistem so vsako leto vključene vse slovenske osnovne in srednje šole, preizkusili pa so ga tudi na študentski populaciji. Na podlagi pridobljenih podatkov lahko otroci in mladostniki ter njihovi starši ugotovijo, kako se šolarji telesno in gibalno razvijajo, učitelji športne vzgoje in zdravniki pa pridobivajo pomembne informacije, na podlagi katerih lahko otrokom ali mladostnikom, ki imajo v svojem razvoju težave, ali pa so gibalno nadarjeni, strokovno pomagajo in jih usmerjajo.

Ana Pleško je predstavila Simbiozo giba, športno medgeneracijsko akcijo, ki se je začela danes z otvoritvenim dogodkom v Ljubljani in se bo zaključila 21. oktobra v Sevnici. Vseslovenski prostovoljski projekt poteka četrto leto zaporedoma ter odpira in ponuja vsem generacijam možnost sodelovanja v športu in s tem spodbuja aktivno življenje tako mladih kakor starejših. Po celi Sloveniji bodo dogodki potekali na več sto lokacijah. Mladi prostovoljci od vrtca do študentskih let se bodo gibali s starejšimi iz lokalnega okolja.
Predstavili so razvoj kadrov v športu in primere dobre prakse, kako poteka sodelovanja kineziologov in medicinskih strokovnjakov na celotnem področju športa za vse, projekta vključitve kineziologov v sistem zdravstva ter tudi delo kineziologa v praksi, tudi znotraj dejavnosti zdravstvenih domov in na ravni lokalne skupnosti.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji