Usposabljanje SD1

27. seja IO OKS - ZŠZ

27. seja IO OKS - ZŠZ
V konferenčni dvorani podjetja Fraport d.o.o. na ljubljanskem letališču je bila redna seja Izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez.
Člani izvršnega odbora  Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez  so se z veliko zaskrbljenostjo seznanili s pojasnilom, da bo državni zbor pravilnik Fundacije za šport uvrstil šele na decembrsko sejo, kar pomeni, da bo razpis za leto 2018 lahko objavljen šele konec decembra ali v začetku naslednjega leta. Razpis je bil vedno doslej objavljen oktobra, tokrat pa bo precej pozneje. "Prijave za razpis bodo možne verjetno šele januarja, potem morajo steči ostali postopki in bo denar športu na voljo najprej marca ali pa aprila, vmes pa morajo športne zveze in društva vseeno delovati in med drugim pošiljati reprezentance na tekme v tujino," je bil jasen predsednik OKS Bogdan Gabrovec in dodal, da tako slabo, kot gre zdaj pri javnem sofinanciranju športa na državni ravni, ne gre nobeni drugi družbeni skupini. Zanimivo je, da je Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij, ki je ustanovljena po istem zakonu kot FŠO, 13. oktobra že objavila razpis za leto 2018 in bo imela na voljo skoraj 17,5 milijona evrov. FŠO bo v tem letu slovenskim športnim organizacijam razdelila osem milijonov evrov, prihodnje pa le še sedem.

"Do, z naše strani napovedanega sestanka s predstavniki vlade ni prišlo, smo pa dobili potrdila, da bodo narejeni pozitivni premiki za reševaje perečih finančnih problemov. Upamo, da bomo dobili v šport nazaj 11 milijonov evrov, ki so bili na različne načine izgubljeni v prejšnjih letih, med drugim z dodatno obdavčitvijo srečk," je navedel Gabrovec. Obdavčitev srečk je neposredno vplivala na znižanje sredstev FŠO, ker fundacija od Športne loterije dobi skupaj 80 odstotkov sredstev od koncesijskih dajatev, od Loterije Slovenije pa 20 odstotkov.

Do zamude pri razpisu FŠO je prišlo po uveljavitvi novega zakona o športu, ki je začel veljati 26. junija. S tem so se ukinili tudi vsi pravilniki organizacij, ki sofinancirajo šport iz javnih virov. FŠO je izmed njih edina, katere pravilnik in druge akte potrjuje državni zbor, kar terja posebne postopke. Zato so bili v Direktoratu za šport pristojnega ministrstva, vladnem strokovnem svetu za šport, OKS in FŠO primorani pravilnik in pravila sprejemati po hitrih postopkih, saj je zakonodajno pravna služba DZ zahtevala, da mora DZ najprej sprejeti nov pravilnik in pravila, preden bo lahko objavljen razpis.

Člani Izvršnega odbora so na seji obravnavali tudi gradiva za naslednjo skupščino, ki bo v Zrečah v soboto, 16. decembra. Tedaj bodo potrjevali tudi delovni in finančni načrt za prihodnje leto, ko OKS predvideva za slabih osem milijonov evrov prihodkov in odhodkov.

V nadaljevanju seje je predsednik OKS  izpostavil tudi dopinško problematiko in opozoril, da se pri odkritih dopinških primerih vse prevečkrat govori le o športnikih kot goljufih, pri tem pa se pozablja, ta pri tem početju niso sami, ampak da so vpleteni tudi nekateri trenerji, zdravniki in druge osebe. Čestitke pa je prejela Tjaša Andree Prosenc, sicer podpredsednica Mednarodnega arbitražnega razsodišča za šport, ker je bila nedavno imenovana tudi za podpredsednico posebnega hitrega mednarodnega dopinškega razsodišča.

IO OKS je potrdil tri člane akreditacijske komisije ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Rada Pišota, Majo Bučar Pajenk in Blaža Lešnika. Podaljšali so licence več kot petdesetim panožnim centrom v državi, od tega ima najvišji, olimpijski naziv, peterica: Planica - Kranjska Gora, Rogla, Terme Zreče, Ljubljana in Radovljica - Bled.

 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji