Usposabljanje SD1

Janez Kocijančič je postal predsednik Evropskih olimpijskih komitejev

Janez Kocijančič je postal predsednik Evropskih olimpijskih komitejev
Prvi dan zasedanja 46. Generalne skupščine Evropskih olimpijskih komitejev v Zagrebu so bile v popoldanskem delu volitve za novo vodstvo EOC za mandatno obdobje 2017 - 2021.
dr. Janez Kocijančič je 17. avgusta lani postal vršilec dolžnosti predsednika EOC; saj se je moral dotedanji predsednik Patrick Hickey začasno umaknil s te funkcije, potem ko so ga v Riu de Janeiru med olimpijskimi igrami aretirale brazilske oblasti zaradi suma nezakonite preprodaje olimpijskih vstopnic. Primer še ni končan, Hickey pa je moral zapustiti že vse položaje v športu, tudi v Mednarodnem olimpijskem komiteju.

"Omenjeno funkcijo sem prevzel kot najstarejši podpredsednik in jo opravljam že več kot leto. Hickey je bil obtožen domnevne preprodaje vstopnic kot predsednik irskega komiteja, a nič od vsega ni bilo povezano z EOC. Našel pa sem se pred vrsto odprtih težav, največja je bila izbira organizatorja naslednjih evropskih iger. Po uspešni izvedbi prvih v Bakuju smo najprej dobili pobudo iz Nizozemske, vendar se je tamkajšnja vlada kasneje odločila, da tega ne podpre. Potem smo dobili predlog iz beloruskega Minska in na generalni skupščini EOC lani to pobudo sprejeli. To je bila najbolj pomembna odločitev. Poleg tega je bila tudi  vrsta drugi operativnih problemov, ki smo jih rešili," je svoje dosedanje delo na čelu EOC strnil Janez Kocijančič.

Po njegovi oceni je bilo prav to obdobje na čelu EOC odločilno vplivalo na njegovo zmago za predsednika evropske družine olimpijskih komitejev. Ob častnem predsedniku Olimpijskega komiteja Slovenije sta bila, poleg članov Izvršnega odbora EOC, izvoljena tudi dosedanji generalni sekretar, Italijan Raffaele Pagnozzi in dosedanji blagajnik, Ciprčan Kikis Lazarides.

"Pagnozzi je vrsto let uspešen generalni sekretar, poleg tega je Italijan in je vse skupaj še lažje, ker je sedež EOC v Rimu. Lazarides je izjemno ugleden bančnik in predsednik ene največjih ciprskih bank, je zelo natančen in pošten, zato sem vesel, da je pripravljen delati tudi v prihodnjem obdobju. EOC želimo še naprej voditi transparentno, s čisto politiko, česar v številnih športnih organizacijah ni. Želimo pridobili tudi več lastnih sredstev, tudi iz evropskih iger, da bo čim več denarja na voljo za naše članice, že zdaj pa bomo razdelili 76 odstotkov sredstev nacionalnim komitejem," je poudaril dr. Kocijančič.

EOC ima nekaj manj kot deset milijonov evrov letnega proračuna. Glavno tekmovanje pod njegovim okriljem so evropske igre, prve so bile leta 2015 v Bakuju, druge pa bodo v Minsku leta 2019.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji