Usposabljanje SD1

Ostra kazen za ruske športnike

Ostra kazen za ruske športnike
Mednarodni olimpijski komite je na zasedanju v Lozani Rusiji prepovedal nastop na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu. Ruski športniki, ki bodo izpolnili stroge MOK- ove kriterije, bodo lahko na igrah nastopili pod olimpijsko zastavo.
Vzrok za takšen ukrep je sistematični in od države podprti doping. Mokova komisija je pod vodstvom Samuela Schmida prišla do zaključka, da je Rusija imela sistem manipuliranja z dopinškimi vzorci. "To je še nikoli viden napad na integriteto olimpijskih iger in športa," je dejal predsednik MOK-a Thomas Bach in poudaril, da na odločitev ni vplivala politika. S tem so - kot menijo pri MOK- u - zaščitili "čiste" športnike. Podobno so proti Rusiji ukrepali že pred poletnimi OI 2016 v Rio de Janeiru, le da so takrat prepovedi izrekale panožne zveze. "To bi moral biti konec te škodljive epizode in bi moralo služiti za učinkovitejši protidopinški sistem, ki ga vodi Svetovna protidopinška agencija Wada," je še dodal Bach.

Izvršni odbor MOK-a je namestniku ruskega predsednika vlade in nekdanjemu športnemu ministru Vitaliju Mutku  doživljenjsko prepovedal udeležbo na olimpijskih igrah v uradni vlogi, prav tako njegovemu nekdanjemu namestniku na športnem ministrstvu Juriju Nagornihu. MOK je začasno suspendiral tudi ruski olimpijski komite. Rusija bo morala plačati še 15 milijonov dolarjev kazni za stroške preiskave in za plačilo prihodnjih protidopinških ukrepov.

Zaradi vseh teh odločitev ruske državne televizijske postaje ne bodo prenašale OI 2018.

Rusko delegacijo je na zasedanju vodil šef ruskega olimpijskega komiteja Aleksander Žukov, v njej je bila tudi dvakratna svetovna prvakinja v umetnostnem drsanju Jevgenija Medvedova. Rusija vztrajno zanika obtožbe, sprožila je tudi postopek proti nekdanjemu vodji moskovskega protidopinškega laboratorija Grigoriju Rodčenkovu, ki je razkril nečednosti v ruskem športu.

Po njegovem pričanju je Wadin preiskovalec Richard McLaren v dveh poročilih pisal o širokem in od države sponzoriranem dopingu v ruskem športu, v kar naj bi bilo vključenih več kot 1000 športnikov, pa tudi o sistemu prikrivanja izidov dopinških testov in manipuliranja z vzorci na OI 2014 v Sočiju.

Vzorce ruskih športnikov iz Sočija so ponovno testirali in dokazali, da so manipulirali z urinskimi vzorci oziroma jih zamenjevali. Mok je zato doživljenjsko prepovedal nastope na OI 25 ruskim športnikom, enajstim je odvzel kolajne. Med njimi tudi olimpijskim prvakom iz Sočija 2014 - vozniku boba Aleksandru Zubkovu, tekaču na smučeh Aleksandru Legkovu in skeletonistu Aleksandru Tretjakovu.

"Šokirana sem," je po današnji Mokovi odločitvi dejala predsednica ruske zveze za smučarski tek Jelena Välbe. Glede na to, da bodo "čisti" ruski športniki lahko nastopili pod olimpijsko zastavo, pa je dodala: "Glede nastopa pod olimpijsko zastavo bo odločitev na vsakem posamezniku posebej."

Kot so dejali pri MOK-u, so pri odločitvi o nastopu ruskih športnikov upoštevali vse okoliščine, pa tudi ukrepe, s katerimi bodo zagotovili enake pogoje za vse nastopajoče na igrah 2018.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji