Usposabljanje SD1

Plakete Državnega sveta najzaslužnejšim prostovoljcem

Plakete Državnega sveta najzaslužnejšim prostovoljcem
Ob mednarodnem dnevu prostovoljstva je predsednik Državnega sveta Mitja Bervar podelil plakete najzaslužnejšim društvenim delavcem in delavkam – prostovoljcem in prostovoljkam z različnih področij delovanja.
V svojem nagovoru je med drugim poudaril, da institucije države velikokrat ne znajo in ne zmorejo vsega tega, kar zmorejo prostovoljci. Številne države so že zdavnaj prepoznale, da prostovoljstvo neposredno prispeva k višji kakovosti življenja. Zato mora biti nadaljnji razvoj prostovoljskega sektorja v interesu države in državljanov Republike Slovenije. Prostovoljec prepozna probleme ali stiske in pozna tudi odgovore ter rešitve. Prostovoljno delo v Državnem svetu razumemo predvsem kot izziv za posameznike, vlado, medije, izobraževalne in vzgojne ustanove, cerkve, nevladne organizacije, podjetja, da se zavzamejo, pospešujejo in podpirajo zdrave odnose, ki so temelj zdrave družbe. Kot povezovalci civilne družbe in države se v Državnem svetu čutimo še posebej poklicane, da izpostavimo pomen prostovoljnega dela za boljšo družbo in lepše odnose med ljudmi. Prostovoljstvo je v tem času najpomembnejši instrument civilne družbe za podpiranje in krepitev človeških vrednot, skupnosti, skrbi in pomoči -  je instrument za preseganje rasnih, nacionalnih, socialnih in drugih razlik, ovir in predsodkov, je med drugim poudaril Mitja Bervar.

Med nagrajenci je bil tudi Branko Recek, ki ga je za priznanje predlagal Olimpijski komite Slovenije. Branko Recek je s svojim dolgoletnim prostovoljnim delom pustil neizbrisen pečat v razvoju društvenega športa v Sloveniji, predvsem v Pomurju. Po zaključku svoje aktivne športne kariere nogometaša v lokalnih klubih (NK Čarda, NK Vrelec,  NK  Mura in domačem klub NK Tešanovci) je z delom nadaljeval v športnih društvih, bil je tudi pobudnik in organizator mnogokaterih športno-rekreativnih projektov, ki se odvijajo v pomurski regiji (Pomurje teče in hodi, Rekreativni kolesarski maratoni, pohodi, Prekmurski mali maraton …), bil je tudi pobudnik in ustanovitelj Občinske športne zveze Moravske Toplice, katere predsednik je že peti mandat. Pet štiri-letnih mandatov je deloval tudi v organih Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez in pomembno prispeval k njegovi uspešnosti pri uveljavljanju športa za vse civilne društvene športne organiziranosti v Sloveniji. S svojim prostovoljnim delom v športu je prispeval tudi k povezovanju Porabskih Slovencev z matično državo.

Plaketo za prostovoljno delo je prejel tudi Miran Müllner, član Strokovnega sveta športa za vse pri Olimpijskem komiteju Slovenije, ki je svojo aktivno športno pot zapisal malemu nogometu oz. futsalu. Po končani tekmovalni karieri se je leta 1995 posvetil športnemu funkcionarskemu delu. Tri mandate je bil podpredsednik Medobčinske nogometne zveze Nova Gorica in član komisije za mali nogomet pri Nogometni zvezi Slovenije. Aktivno je deloval tudi v različnih funkcijah pri malo-nogometnem in nogometnem klubu Nogometnega društva Gorica. Od leta 2013 je predsednik Športne zveze Nova Gorica, kjer skupaj z ostalimi člani strokovnega sveta športa za vse pri Olimpijskem komiteju Slovenije ter drugimi športnimi funkcionarji iz lokalnega okolja vzpostavlja temelje za razvoj športa. Za prispevek k razvoju športa v Sloveniji mu je priznanje podelil tudi Olimpijski komite Slovenije. Med svojo športno potjo kot funkcionar v različnih športnih društvih je vseskozi deloval kot prostovoljni športni delavec.

Vsem prostovoljkam in prostovoljcem, dobitnikom plaket Državnega sveta iskrene čestitke!
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji