Usposabljanje SD1

Slovenska bakla začela pot po Sloveniji

Slovenska bakla začela pot po Sloveniji
Natanko mesec dni pred slovesno otvoritvijo zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu je Olimpijski komite Slovenije prižgal slovensko baklo. Ta se bo ustavila v osmih slovenskih krajih, pot pa bo končala na uradni predstavitvi olimpijske reprezentance 29. januarja v ljubljanskem Grand hotelu Union.
Namen projekta je potovanje olimpijske bakle po Sloveniji ter ustvarjanje olimpijskega vzdušja pred začetkom olimpijskih iger v Južni Koreji.
Pri tem sodelujejo vrhunski športniki, olimpijci in nosilci olimpijskih kolajn ter navijači, ki bodo baklo nosili po različnih krajih v Sloveniji.
Baklo so prižgali v ljubljanskem BTC-ju pred Slovenskim olimpijskim izobraževalnim centrom. V dneh do 29. januarja, ko bo končala svojo pot in bo v Grand hotelu Union uradna predstavitev slovenske olimpijske reprezentance, bo obiskala še Mojstrano, Tržič, Celje, Velenje, Maribor in Črno na Koroškem. Te kraje je OKS izbral kot tiste z bogato olimpijsko tradicijo. Povsod, kjer se bo bakla ustavila, bodo osrednjo pozornost usmerili v olimpijce, rojene v tistem kraju, ki so pustili pomemben pečat v slovenski olimpijski zgodovini.

Poleg obiska olimpijcev ter bakle je pripravljen tudi pester spremljevalni program, namenjen najmlajšim. Na voljo bodo različne olimpijske dejavnosti za otroke, olimpijski kviz, predstavili bodo projekt ter poklepetali z olimpijci, zbirali dobre želje za slovenske športnike, ki se pripravljajo na prihajajoče zimske olimpijske igre, ter spremljali nastope učencev bližnjih osnovnih šol.

Plamenico bo na predstavitvi članom olimpijske reprezentance predal olimpijec in vodja navijaškega letala v Pjongčang, hokejist Tomaž Razingar, ki bo baklo spremljal na celotni poti po Sloveniji. Razingar je bil sicer zastavonoša na zadnjih ZOI v Sočiju.
"Zelo sem počaščen. Nadejam se, da bomo na teh prireditvah spoznali ogromno mladih športnikov. Želim si, da bi se ogromno fantov in deklet odločilo za šport. Z namenom spodbujanja športa bomo vzdigovali olimpijsko vzdušje. Samo še 30 dni je do začetka OI. Nadejam se, da bo cela Slovenija kot na prejšnjih igrah dihala skupaj s športniki," je dejal Razingar, preden je sedel v avtomobil in tako začel pot slovenske olimpijske bakle po Sloveniji.

Prižiga bakle so se med drugim udeležili tudi nekdanja smučarska tekačica Petra Majdič, nekdanja alpska smučarka Petra Robnik ter drugi ljubljanski olimpijci, predsednik OKS Bogdan Gabrovec in predsednik Slovenske olimpijske akademije Miro Cerar, ki je ob tem prejel poseben olimpijski certifikat Mednarodnega olimpijskega komiteja.

 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji