OI Pariz 2024

Tjaša Andree Prosenc bo v Pjongčangu zadolžena za dopinške primere

Tjaša Andree Prosenc bo v Pjongčangu zadolžena za dopinške primere
Slovenska pravnica Tjaša Andree Prosenc, podpredsednica Mednarodnega sveta Arbitražnega razsodišča za šport (ICAS), bo na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu sopredsednica hitre arbitraže, ki v 24 urah rešuje primere kršenja dopinških pravil. Vodstvo te arbitraže izreka tudi začasne suspenze in sproža postopke v primeru kršitev.
Predsedstvo Cas-a je pred dvema letoma, tako tudi za letošnje olimpijske igre, oblikovalo dve skupini hitre arbitraže, ki v času bojev za olimpijska odličja zagotavlja reševanje sporov v najkrajšem možnem času. Posebna skupina razsodišča za dopinške primere je bila prvič oblikovana za OI v Riu de Janeiru leta 2016.

"Takšna oblika se je izkazala kot zelo dobra, zato je bila uvedena tudi za letošnje OI. V Riu smo imeli osem dopinških primerov, 26 pa je bilo ostalih in jih je reševala druga skupina. To so denimo primeri, ko nekdo ni bil uvrščen v olimpijsko reprezentanco, pa meni, da bi moral biti, če je bil žreb napačen ... Druga skupina je tudi drugi organ, ki odloča v primeru pritožb na dopinške odločitve prve skupine," je, med drugim, pojasnila Tjaša Andree Prosenc.

"V prvi skupini za dopinške primere sem sopredsednica, predsednik je Švicar Ivo Eusebio, sodnik vrhovnega sodišča v Švici. Izrekava lahko začasne suspenze, prepovedi nastopanja na tekmovanjih, dokler senat ne odloči o prekrških. Imenovanih je še šest arbitrov, izmed katerih imenujemo senat. Ta je lahko enočlanski ali pa ima tri člane, kar je običajno v težjih primerih kršitev, kar doping nedvomno je. Arbitri nato pregledajo vsak primer in sprejmejo ter obrazložijo odločitev. Te s predsednikom nato pregledava, da ne bi prišlo do kakšnih napak. Na objavljeno in obrazloženo odločbo imajo tekmovalci možnost pritožbe," je delovanje povzela Tjaša Andree Prosenc.

Eusebio in Andree Prosenčeva odločata tudi v primerih pritožb ali očitkov, denimo, če je kdo izmed arbitrov že sodeloval v kakšnem postopku in bi nastala možnost pristranskosti. Zaradi zaslišanja športnikov in drugih, ki so v postopkih hitre arbitraže Casa, morajo preskrbeti pravne svetovalce, ki bodo v Pjongčangu brezplačno pomagali tekmovalcem in drugim akreditiranim osebam v postopkih, saj lahko arbitri Cas-a le pregledajo dokumentacijo in odločajo, ne morajo pa biti odvetniki vpletenih.

Pred odločanjem hitre arbitraže Cas-a na osnovi izidov testiranj ali zavrnitev ter drugih kršitev olimpijskih pravil dopinške primere vodi Mednarodni olimpijski komite, oz. njegovi pravna in medicinska komisija. Tako MOK kot druge mednarodne športne zveze pa so pravice za odločanje v primeru dopinških kršitev prenesle na Cas. Med zimskimi OI so to hokejska, smučarska, curling, drsalna ter zveza za bob in skeleton.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji