Usposabljanje SD1

Znan je seznam hokejistov, ki bodo zastopali Slovenijo v Pjongčangu

Znan je seznam hokejistov, ki bodo zastopali Slovenijo v Pjongčangu
Selektor slovenske hokejske izbrane vrste Kari Savolainen je izbral kandidate za olimpijski nastop v Južni Koreji. Savolainen in njegov pomočnik Nik Zupančič sta na seznam uvrstila tudi nekaj rezerv, na katere bosta računala v primeru, če bi prišlo do kakšnih zapletov z izbranimi igralci.
"Predstavljen je izbor igralcev, ki si po mnenju selektorja in celotnega štaba zaslužijo nastop na OI. Nisem jaz tisti, ki je odločal, to je najtežja naloga, tudi sam sem to že občutil. Lažje je voditi ekipo in treninge, kot pa odločati, kdo bo potoval na igre. Izbor je bil narejen v dobri veri in sestavljen tako, da bomo dosegli čim boljše rezultate," je o seznamu dejal pomočnik selektorja Nik Zupančič.
"Veliko je bilo 'scoutinga', Kari si je tudi sam ogledal veliko tekem, bila sva veliko v navezi. Je trener, ki hoče slišati mnenje in ni človek, ki bi sam odločal o vsem. Na koncu je odločitev takšna, kot je," je o tem, da vsi ne bodo zadovoljni z izborom, dejal Zupančič.
"Nehvaležno je napovedovati, kam bi uvrstil Slovenijo. Naši tekmeci počasi razkrivajo reprezentance. Za nas je dobro to, da so vsi fantje v tekmovalnem pogonu. To je bilo vedno dobro za naše igre, ker nas tepe majhna baza, po drugi strani pa je dobro to, da se fantje dobro poznajo in ne potrebujejo daljšega obdobja, da se spet uigrajo. Dobro je tudi to, da so vsi zdravi - če pri nas pride do poškodb pri igralcih, ki so najbolj pomembni, nas lahko to tepe na ledu. Vsi so zdravi, kam pa lahko sežemo, je težko reči," razmišlja Zupančič o možnostih na prihajajočem turnirju. Tudi glede ciljev je bil Zupančič še zadržano previden: "Seveda je četrtfinale lahko cilj, a do takrat je treba najprej odigrati tri dobre tekme."

Na seznamu je morda tudi nekaj presenečenj: med potniki je kot edini hokejist iz slovenskih klubov Andrej Hebar iz ljubljanske SŽ Olimpije, na njem pa ni nikogar iz moštva državnih prvakov z Jesenic, na seznamu rezerv je le Andrej Tavželj. Na seznamu ni niti Klemna Pretnarja, ki je sicer z Junostjo iz Minska pred kratkim osvojil celinski pokal. Povratnika sta Žiga Pavlin in Marcel Rodman, ki ju ni bilo na zadnji večji reprezentančni akciji lani na svetovnem prvenstvu v Parizu.
"Glede Jeseničanov: niso bili daleč od tega, da bi kdo prišel v ekipo, a smo se odločili za nekoliko manjše število pri branilcih, kjer bi imeli več možnosti. To pa ne pomeni, da so slabi igralci. Nihče ni zadovoljen, če ni izbran, različni ljudje si različno razlagajo odločitve selektorja. Bolj pomembno za nas je, da se ukvarjamo s tistimi, ki so na seznamu, treba je oblikovati ekipo, da bo funkcionirala na ledu. Vsi fantje so si zelo prizadevali in nihče ni odpadel že kar na začetku."

O tehničnih podrobnostih oziroma logistiki je nekaj več povedal direktor HZS Dejan Kontrec, ki bo na OI tudi vodja hokejske ekipe. "Potovanje je kar velik zalogaj. Kari je tudi to dobro premislil, mi se bomo držali našega urnika in ritma. Zbrali se bomo na Brniku 6. februarja, radi bi šli na igre kot ekipa, z nekaterimi klubi se še pogajamo, ker bi klubi radi, da njihovi igralci pridejo pozneje. Naporen bo predvsem 9. februar, ko bomo morali v gorsko olimpijsko prizorišče na odprtje iger. Glede tega je bilo v Sočiju precej bolje, ker smo imeli vse na dosegu roke, tu pa bo precej več logistike in prevozov." Pred igrami bo Slovenija 8. februarja odigrala še prijateljsko tekmo z domačo reprezentanco v Seulu.

Na seznamu potnikov za olimpijske igre v Pjongčangu so:

vratarji: Luka Gračnar (Salzburg), Matija Pintarič (Rouen) in Gašper Krošelj (Rödövre)
branilci: Blaž Gregorc (Hradec Kralove), Sabahudin Kovačevič (Karlovy Vary), Aleš Kranjc (Crimmitischau), Žiga Pavlin (Česke Budejovice), Matic Podlipnik (Karlovy Vary), Jurij Repe (Kladno), Mitja Robar (KAC Celovec), Luka Vidmar (Fehervar)
napadalci: Boštjan Goličič (Grenoble), Andrej Hebar (SŽ Olimpija), Žiga Jeglič (Neftehimik), Anže Kuralt (Amiens), Jan Muršak (Frölunda), Aleš Mušič (Fehervar), Ken Ograjenšek (Graz 99ers), Žiga Pance (Dornbirn), David Rodman (Grenoble), Marcel Rodman (Tölzer Löwen), Robert Sabolič (Torpedo), Rok Tičar (Sibir), Jan Urbas (Fischtown Pinguins) in Miha Verlič (VSV Beljak).

Na seznamu rezerv so vratar Robert Kristan, branilca Miha Štebih in Andrej Tavželj ter napadalci Jan Drozg, Rok Pajič in Anže Ropret.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji