Maribor z baklo prižgal luč evropskemu mestu športa

Maribor z baklo prižgal luč evropskemu mestu športa
Maribor je danes s prihodom slovenske bakle naznanil začetek pomembnega leta 2018, ko bo mesto nosilo naziv evropsko mesto športa. Z otroki in številnimi športnimi navdušenci dodobra napolnjen osrednji prireditveni mestni trg Leona Štuklja je prikazal nekaj športnih zvrsti, pozdravil nagrajene šolarje in prihod bakle.
Slovenska bakla, ki pred igrami v Pjongčangu potuje po Sloveniji, je danes v Mariboru obiskala že sedmo postajo na svoji poti. Predvsem mladi so z navdušenjem sprejeli slovenske olimpijce, v njihovem spremstvu je slovensko baklo mednje prinesel nekdanji hokejist in kapetan hokejske reprezentance v Sočiju 2014 Tomaž Razingar. Družbo mu je delala tudi bronasta olimpijka  v slalomu, Mariborčanka Katja Koren Miklavec, pa hokejista Miha Verlič in Mitja Robar in atlet Franjo Izlakar. Na dogodku so bili prisotni župan MO Maribor Andrej Fištravec, predsednik OKS Bogdan Gabrovec ter častni gost, predsednik Evropskih olimpijskih komitejev in častni predsednik OKS-ZŠZ Janez Kocijančič.

Olimpijski komite Slovenije-Združenje športnih zvez, Mestna občina Maribor in Športna zveza Maribor so uspešno združili moči in v spremstvu mariborskih športnikov in olimpijcev izpeljali res lep dogodek. Zaznamoval ga je pester spremljevalni program vse od 16. do 18. ure, prireditelji pa so ga sklenili z uradnim odprtjem projekta Maribor - Evropsko mesto športa in nastopom glasbene skupine BQL.

Slovenska bakla je projekt, katerega pobudnik je Olimpijski komite Slovenije-Združenje športnih zvez. Po vzoru potovanja olimpijske bakle po svetu v času pred začetkom olimpijskih iger slovenska že vse od 9. januarja letos potuje po slovenskih krajih in združuje slovenske navijače. Danes se je ustavila v Mariboru, od koder bo potovala še v Črno na Koroškem in se 29. januarja vrnila v Ljubljano.

Ob podelitvi nagrad za najboljše šolske fotografije iz natečaja "Olimpijska razredna fotografija", najbolj številčno šolo na dogodku in razglasitev treh najbolj športnih mariborskih šol v letu 2017, so se šolarji lahko preizkusili v številnih športnih izzivih, med drugim tudi v rokometu in drsanju na ledu. Slednjega so predstavili mladi hokejisti mariborske ekipe Lisjaki.

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec je poudaril, da ni naključje, da so pri OKS na poti olimpijske bakle izbrali tudi Maribor, saj gre za drugo največje slovensko mesto, štajersko prestolnico, ki že vrsto let dokazuje, "da je vzorno športno mesto. To je tudi neke vrste simbolika, da začnemo pot evropskega mesta športa z dogodkom olimpijske bakle. Evropsko mesto športa je veliko priznanje za celo Slovenijo. Naša država pa ob tem dokazuje, da ji zimske olimpijske igre veliko pomenijo. Smo narod zimskih športov, to dokazuje navsezadnje že več kot 50 let tudi Zlata lisica in čeprav je v minulih zimah manj snega, ljudje še vedno smučajo in navijajo za zimske športnike," je povedal Gabrovec.

Olimpijska bakla je iz Ljubljane krenila na pot po Sloveniji 9. januarja, se nato ustavila v Mojstrani, na Jesenicah, v Tržiču, Celju, Velenju in Mariboru, 26. januarja bo v Črni na Koroškem, svojo pot pa bo 29. januarja končala  v Grand hotelu Union, kjer bo tudi slovesna predstavitev olimpijcev, ki bodo Slovenijo zastopali na olimpijskih igrah v Pjongčangu med 9. in 25. februarjem.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji