Usposabljanje SD1

Slovensko baklo v Črni pričakali tudi domači olimpijci

Slovensko baklo v Črni pričakali tudi domači olimpijci
Slovenska bakla, ki od 9. januarja potuje po Sloveniji, je danes prispela v Črno na Koroškem, na zadnjo postajo pred vrnitvijo v prestolnico. V Črni so jo pričakali številni športni navdušenci in tudi udeleženci preteklih olimpijskih iger.
Baklo so v Črni, poleg Tomaža Razingarja, pričakali tudi Štefan Robač, Drago Pudgar, Nataša Lačen in Aleš Gorza, ki so z zbranimi športnimi navdušenci delili spomine na športno pot.

Slovensko baklo, ki pred začetkom zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu potuje po Sloveniji, je med številne športne navdušence v Črno prinesel nekdanji hokejist in kapetan hokejske reprezentance v Sočiju leta 2014 Tomaž Razingar. Baklo je najprej podal županji Občine Črna na Koroškem Romani Lesjak, nato pa so si jo na poti do osrednjega prizorišča pred črnjanskim kulturnim domom podajali koroški olimpijci. Med njimi so bili trije od sedmih olimpijcev, kolikor jih je v zgodovini kraja dala Črna na Koroškem, in sicer smučarski skakalec Drago Pudgar, smučarska tekačica Nataša Lačen in alpski smučar Aleš Gorza.

Odsotnost zaradi obveznosti so opravičili nekdanji črnjanski olimpijci Danilo Pudgar, Katjuša Pušnik in Mitja Kunc. Prav tako najbolj slavna Črnjanka Tina Maze, ki je najbolj uspešna slovenska alpska smučarka in dobitnica štirih olimpijskih kolajn, so pa njen nagovor zbranim predvajali prek video posnetka.
Ob spremstvu udeležencev specialne olimpijade iz Centra za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem, ki so nosili olimpijsko zastavo, je baklo nato na prireditveni prostor prinesel najstarejši koroški olimpijec, 87-letni Štefan Robač z Raven na Koroškem. Robač je leta 1956 na olimpijskih igrah v Cortini d'Ampezzo za takratno jugoslovansko reprezentanco tekmoval v teku na smučeh. In kot je povedal danes, je bil na cilju 30-kilometrske preizkušnje najbolj vesel telegrama od žene, da se jima je rodila hčerka.
Na odru pred črnjanskim kulturnim domom so s številnimi zbranimi spomine na svojo športno pot delili tudi drugi današnji nosilci bakle, športnikom, ki odhajajo na prihajajoče olimpijske igre, pa so vsi skupaj zaželeli veliko uspehov in sreče.

Slovenska bakla je projekt, katerega pobudnik je Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez. Po vzoru potovanja olimpijske bakle po svetu v času pred začetkom olimpijskih iger je slovenska na poti iz Ljubljane od 9. januarja obiskala Mojstrano, Jesenice, Tržič, Celje, Velenje in Maribor, iz Črne pa se v ponedeljek z vlakom vrača v Ljubljano. Pot bo končala na Ljubljanskem gradu, kjer bo v ponedeljek slovesna predstavitev olimpijcev, ki bodo Slovenijo zastopali na igrah v Pjongčangu med 9. in 25. februarjem.

 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji