Usposabljanje SD1

Mok 15 "rehabilitiranim" Rusom zavrnil nastop na ZOI

Mok 15
Mednarodni olimpijski komite je danes zavrnil izdajo posebnega povabila za nastop na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu 13 ruskim športnikom in dvema trenerjema, ki jim je Mednarodno razsodišče za šport v četrtek ukinilo doživljenjsko prepoved nastopanja na igrah.
MOK je odločitev, da ne izda povabila Rusom, sprejel na podlagi priporočila posebne neodvisne komisije, ki je soglasno predlagala, da se petnajsterice ne vabi na tekmovanja v Pjongčang, je zapisano v današnjem sporočilu za javnost. Med zavrnjenimi sta tudi olimpijska prvaka iz Sočija 2014, smučarski tekač Aleksander Legkov in skeletonist Aleksander Tretjakov.
Komisija je vseh 15 primerov temeljito preverila preverila še enkrat, ob tem pa je se je upirala tudi na nove podatke, ki jih je posredovala Svetovna protidopinška agencija in so potrdili odločitev o nenastopanju.

Primer domnevnih grešnikov iz Sočija je moral MOK vnovič obravnavati, ker je CAS 28 ruskim športnikom in trenerjem, med njimi je 15 še aktivnih, zaradi pomanjkanja trdnih dokazov o vpletenosti v sistemski doping razveljavil prepoved dosmrtne udeležbe. CAS je doživljenjski suspenz pravzaprav umaknil za vseh 39 obravnavanih primerov doživljenjskega suspenza, a preostali enajsterici potrdil suspenz za Pjongčang.
Komisiji, ki je obravnavala zahtevo po dodatnih vabilih, je predsedovala nekdanja francoska ministrica za šport Valerie Fourneyron, ki se je ukvarjala tudi z vabili 169 ruskim športnikom, ki že imajo dovoljenje za nastop na igrah na Korejskem polotoku. Ti bodo zaradi prepovedi nastopanja ruskega olimpijskega komiteja na igrah v Južni Koreji tekmovali pod olimpijsko zastavo.

Odločitev je že pozdravil predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach. "Komisija je vnovič opravilo dobro delo," je dejal Bach in izpostavil, da komisija vse športnike preverja dosledno in na enak način, saj deluje na osnovi tajnih podatkov, namesto imen športnikov pa se uporabljajo le šifre, s čimer je zagotovljena anonimnost tekmovalcev.
Bach je že konec tedna ostro kritiziral tudi četrtkovo odločitev CAS-a ter zahteval strukturne reforme v športni arbitraži. "Ne smemo tvegati, da Cas pri športnikih izgubi verodostojnost," je dejal in kritiziral predvsem dejstvo, da CAS ni podrobneje obrazložil svoje odločitve.

Predsednik Casa John Coates pa je v prvem odzivu izpostavil, da imajo športniki na vseh nivojih pravico do pravične obravnave. "To posebej velja za CAS," je dejal Coates in dodal, da se bo CAS odzval tudi na kritike Bacha in obljubil obširno razlago svoje odločitve: "Kakovostne obrazložitve so odločilnega pomena v tako pomembnih zadevah." A nekdanji podpredsednik MOK-a se je odzval tudi na zahtevo Bacha po reformah: "CAS se vseskozi razvija in skuša zagotoviti kakovostne pravne odločitve za šport."

Negativna dediščina Sočija 2014, ki polni športne strani po vsem svetu, pa bržkone še ni pri koncu. Nedvomno bodo v ruskem taboru preverili še zadnje možnosti, da na osnovi odločitve Casa vendarle dosežejo svoje cilje.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji