Usposabljanje SD1

Slovenska hiša v Pjongčangu tudi uradno odprla vrata

Slovenska hiša v Pjongčangu tudi uradno odprla vrata
Čeprav je bilo dogajanje v Slovenski hiši v Pjongčangu pestro že v dneh pred slovesno otvoritvijo iger, pa je središče druženja Slovencev in košček slovenske domovine v Koreji danes tudi uradno odprl svoja vrata.
Slovenska hiša v Pjongčangu je projekt, s katerim želijo Olimpijski komite Slovenije, poslovni partnerji in Republika Slovenija omogočiti čim večjo prepoznavnost Slovenije med igrami v Koreji. V hiši bo v dneh med olimpijskimi igrami  središče poslovnega druženja, prijeten kraj za novinarske konference slovenskih športnikov in prepričani smo, da tudi za slavja ob uspehih slovenskih olimpijcev. Na današnji uradni otvoritvi  Slovenske hiše se je zbralo precej uglednih gostov, dogodka se je udeležilo predsedniko  nacionalnih olimpijskih komitejev, veleposlanikov in drugih političnih gostov, ter tistih iz gospodarstva in športa. Med njimi tudi nekdanji generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki-moon, predsednik krovne avtomobilistične zveze Fie Jean Todt,  nekdanji predsednik OKS Janez Kocijančič, zdaj v Pjongčangu v vlogi predsednika Evropskih olimpijskih komitejev in podpredsednika smučarske zveze Fis, ni pa manjkal niti predsednik srbskega olimpijskega komiteja, nekdanji slovenski košarkarski selektor Božidar Maljković.

"Zastavili smo si cilj, da naredimo ta prostor čim bolj slovenski. Mislim, da nam je uspelo, zahvala gre predvsem sponzorjem, v manjšem delu tudi OKS. Upam, da se bodo tu že zvrstili dogodki, ki nam bodo vsem v veselje," je ob uradnem odprtju dejal predsednik OKS Bogdan Gabrovec.

Slovenske hiše doslej ni bilo na vseh igrah, do letos zadnja na zimskih je bila v Vancouvru 2010, v prihodnosti pa bo najbrž drugače, saj je bilo danes ob otvoritvi podpisano pismo o nameri, oz. zaveza o sodelovanju med Vlado R Slovenije in Olimpijskim komitejem Slovenije na področju Slovenske hiše za naslednje olimpijske igre, kratkoročno za poletne v Tokiu 2020 in naslednje zimske v Pekingu 2022.

"Lepo je, da lahko košček domovine preneseš v tujino. Vsem želim veliko veselja na igrah in vas z vsem srcem vabim, da obiščete tudi Slovenijo," pa je goste pozdravil Janez Kocijančič.

Nekdanji generalni sekretar ZN Ban Ki-moon pa je v svojem nagovoru poudaril, da ima na Slovenijo, kjer je bil nekoč veleposlanik, zelo lepe spomine in da bo del njegovega srca vedno v Sloveniji. "Vedno sem bil za šport. Šport je področje, kjer smo vsi enaki, ni revnih in bogatih, ni pomembno, kakšen politični sistem imamo. To je področje, ob katerem lahko vsi ljudje na svetu res uživajo," je dogajanje pospremil visoki korejski gost.

"Šport je univerzalni jezik, ki je skupen vsem. Športniki pa nas s svojimi dosežki tudi navdihujejo. Dobrodošli v slovenski hiši v imenu slovenske vlade," pa je goste na odprtju nagovorila resorna ministrica Maja Makovec Brenčič.

 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji