OI Pariz 2024

Peter Prevc 12. na mali skakalnici

Peter Prevc 12. na mali skakalnici
Prvega dne zimskih olimpijskih iger smo že dočakali dva slovenska nastopa; Peter Prevc je bil na mali skakalnici 12., sankač Tilen Sirše je, po dveh opravljenih vožnjah, na zadnjem mestu.
Nemec Andreas Wellinger je osvojil zlato na mali skakalnici tekme smučarjev skakalcev na olimpijskih igrah v Pyeongchangu, drugi je bil Norvežan Johann Andre Forfang, tretji pa njegov rojak Robert Johansson. Peter Prevc, šele 24. po prvi seriji, je z odličnim finalnim skokom precej napredoval, Tilen Bartol, 12. po prvi seriji, je bil na koncu 16., Jernej Damjan pa 28. Timi Zajc se na 33. mestu ni uvrstil v finale in je drugi nastop zgrešil za štiri desetinke.

V zelo hladnem vremenu je veter močno vplival na razplet tekmovanja, prva serija pa je zaradi številnih prekinitev trajala več kot uro in pol, tudi v finalu ni bilo dosti drugače, je pa bila zaradi manjšega števila skakalcev nekoliko krajša. Vse skupaj je bilo precej oddaljeno od prave olimpijske preizkušnje in je bolj spominjalo na kaos, ki ga je v živo spremljalo le okrog 1000 gledalcev. V njem se je najbolje znašel 22-letni Wellinger za prvo nemško posamično medaljo v skokih po Jens Weissflogu in iger leta 1994 v Lillehammerju.

Peter Prevc je bil po prvem skoku daleč od najboljših. Moral je kar štirikrat na startno mesto, med čakanjem na ugodnejši veter so ga celo ogrnili z odejo, saj so se temperature spustile na okrog 10 stopinj pod lediščem. Na koncu pa je nekako iztisnil 97 m, vendar je izgubil vse možnosti za vidnejšo uvrstitev. V drugi seriji, ko je nastopil takoj, ko je bilo mogoče, pa je s 113 m dosegel tretjo daljavo dneva, vendar med deseterico ni mogel več. " V drugem skoku sem bil bolj jezen in se je lepo izšlo vse skupaj. V prvem pa sem bil štirikrat na zaletišču in težko je obdržati maksimalno osredotočenost pet minut. Poleg tega je bilo zelo mrzlo in ker pod tekmovalnim dresom nimamo skoraj nič, se hitro ohladiš, to niso teki, ko si ves čas v gibanju. Tako finalni skok sicer ne more biti obliž na celotno tekmo, je pa lepše izhodišče pred veliko skakalnico," je takoj po tekmi za povedal Prevc.

V drugi seriji je bil slovenski osmoljenec Tilen Bartol, na 12. mestu po prvem skoku. Pred finalom je moral enkrat s startne rampe in je imel štiri metre krajši skok kot prvič. Tudi Damjan 27. mesta s prvega nastopa ni obdržal, Prevc pa je prehitel najboljšega Avstrijca Stefana Krafta, ki je bil 13.
 
Nemec Felix Loch je po drugi od štirih voženj sankačev na olimpijskih igrah v Pjongčangu prevzel vodstvo. Druga polovica tekme bo v nedeljo, slovenski predstavnik Tilen Sirše pa se bo nanjo podal kot zadnjeuvrščeni.

 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji