Lepo vreme v Pjongčangu dovolilo neokrnjen tekmovalni program

Lepo vreme v Pjongčangu dovolilo neokrnjen tekmovalni program
Končno je v Pjongčangu posijalo sonce in se je umiril veter. Sedmi dan olimpijskih iger so že nastopili smukači, veleslalomistke, tekačice na 10 km, čakamo pa še na nastop biatlonk na biatloncev na 20 km.
Norvežana Aksel Lund Svindal in Kjetil Jansrud sta pobrala vso smetano na smuku alpskih smučarjev v Pjongčangu. Bron je pripadel Švicarju Beatu Feuzu.

Slovenci se niso vmešali v boj za kolajne. Najboljši slovenski dosežek je na svojem olimpijskem smukaškem debiju vpisal Martin Čater z 19. mestom. Prvi slovenski favorit Boštjan Kline, ki je olimpijske igre v Sočiju izpustil zaradi poškodbe, je bil 27., Miha Hrobat je krstni olimpijski nastop končal na 29. mestu, Klemen Kosi pa je po odstopu ostal brez uvrstitve.

V slovenskem taboru po smukaški preizkušnji ni bilo čutiti velikega razočaranja, seveda pa ne tudi pretiranega zadovoljstva. Da si ne morejo obetati vrhunskega rezultata, so kazali že treningi in tudi kombinacijski smuk, prav na ravni teh pa so bili tudi nastopi na tekmi. "Devetnajsto mesto zagotovo ni to, po kar sem prišel sem. Ampak od sebe sem dal maksimum, v spodnjem delu pa smuči enostavno niso letele tako, kot bi si želel. V kombinaciji sem še imel rezerve, storil sem nekaj napak, danes je bilo smučanje boljše, napak ni bilo, a rezultat je slabši," je po tekmi dejal Martin Čater, z 19. mestom najboljši Slovenec. Največ se je pričakovalo od Boštjana Klineta, ki pa tako kot že nekajkrat v sezoni, ni bil niti najboljši Slovenec. Čeprav je od kombinacijskega smuka izboljšal smučanje, zmanjšal zaostanek za najboljšim, pa je bil daleč od mest, ki si jih je želel. Zaradi tega pa ni bil pretirano slabe volje, pravi, da bo ostal potrpežljiv in ne bo obupaval. "Danes je bil prečudovit dan za smučanje, boljšega vremena, boljše proge in boljše konkurence si ne bi mogli želeti, tudi sam sem zadovoljen s sabo, s pripravo in smučanjem. Dal sem vse od sebe, nimam si česa očitati. Malo me je v spodnjem delu pohecal material, spet sem zažgal smuči, tako da mi je drselo, ni mi šlo, kot bi se želel, a to se dogaja. To je vse v žaru borbe," ni razočaran Kline, čeprav priznava, da si je želel drugače. Miha Hrobat je za svoj startni položaj pokazal solidno vožnjo, se uvrstil le dve mesti za Klinetom, Klemen Kosi pa je bil prav tako soliden do napake, zaradi katere je ostal brez uvrstitve.

Američanka Mikaela Shiffrin je upravičila status favoritinje ter na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu postala nova olimpijska prvakinja v veleslalomu. Najboljša Slovenka je bila Meta Hrovat na 14. mestu, Ana Bucik je osvojila 21. mesto. Po Tini Maze, ki je osvojila zlato kolajno v veleslalomu pred štirimi leti v Sočiju, Slovenk v Južni Koreji ni bilo na zmagovalnem odru. Slovenski tabor je bil polovično uspešen. Za najboljši slovenski dosežek na olimpijskem veleslalomu je na svojem olimpijskem debiju poskrbela najmlajša 19-letna Meta Hrovat, slalomska mladinska svetovna prvakinja, ki je zelo popravila vtis po nekoliko zadržani in ne najbolj sproščeni prvi vožnji. Glede na to, da je najboljša na slalomskih progah, je s krstno vožnji olimpijskega veleslaloma zelo dobro opravila Novogoričanka Ana Bucik, ki je bila po prvi vožnji 20.
Nekoliko razočarali sta izkušenejši Ana Drev in Tina Robnik. Drevova, ki je bila deseta po prvi vožnji, je izhodišče s prve vožnje na svojih najverjetneje zadnjih olimpijskih igrah želela v finalu nadgraditi z vrhunsko uvrstitvijo, a se ji je popolni napad ponesrečil. Bila je pred tem, da bi prevzela vodstvo, a je izgubila ravnotežje ter je pristala v snegu in posledično ostala brez uvrstitve. Prva vožnja je bila precejšnje razočaranje za veleslalomsko specialistko Tino Robnik, ki je je prav tako ostala brez uvrstitve.

Štiri slovenske tekačice so danes nastopile na 10 km. Vrhunsko uvrstitev je v slovenskem taboru vknjižila Alenka Čebašek, saj je bilo že po uvodnih metrih tretje preizkušnje tekačic na smučeh na 23. zimskih olimpijskih igrah jasno, da se počuti dobro in da bo tekla dobremu rezultatu naproti. Skozi vso progo se je držala med najboljšo petnajsterico, na koncu pa je z 1:29,6 minute zaostanka osvojila 12. mesto. "Moj cilj je bil uvrstitev v dvajseterico, po tihem petnajsterico, ampak da bom višje in v taki družbi, pa si nisem mislila. Res je to popoln dan zame in sem noro zadovoljna. To je bil zaenkrat moj tek kariere, olimpijske igre so posebna tekma, kjer si želiš največ, mislim, da mi je to uspelo in 'ja, ful dobro'. Igre še niso končane, današnja tekma je bila dobra motivacija, da pokažem, da sem sposobna, da se bo trener lažje odločil za tekme za naprej. Pokazala sem, da so take tekme zame, da sem dobra v njih, poleg tistih na pet kilometrov. To sem želela pokazati in uspelo mi je, sem zadovoljna. Danes sem dokazala, da sem dobra in če se mi vse 'poklopi', da sem lahko visoko. To je nagrada, saj mi na začetku sezone ni šlo, potem pa sem se pobrala in vesela sem, da sem zdaj naredila tak rezultat, ponosna sem nase," je  dejala Čebaškova. Nastopile so še tri Slovenke, Anamarija Lampič je tokrat osvojila 27. mesto z zaostankom, Manca Slabanja je bila 54., Nika Razinger pa 69.

Dvaindvajsetletna Švedinja Hanna Oeberg je z zmago na ženski biatlonski posamični tekmi v biatlonu pripravila eno največjih presenečenj olimpijskih iger doslej. Uvrstitev kariere je dosegla tudi 20-letna slovenska biatlonka Urška Poje, ki je ob zmagovalki Oebergovi in četrtouvrščeni Nemki Franziski Preuss ena od treh tekmovalk, ki so zadele vseh 20 tarč, in si pritekla 12. mesto. Anja Eržen je bila odlična do zadnjega streljanja, Slovenki sta bili takrat na 7. in 12. mestu, na zadnjem strelskem postanku pa si je pristeljala tri minute dodatka in tekmo končala kot 35.

 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji