OI Pariz 2024

Hokejisti izgubili odločilno srečanje za četrtfinale

Hokejisti izgubili odločilno srečanje za četrtfinale
Slovenska moška hokejska reprezentanca je v današnji kvalifikacijski tekmi za četrtfinale v podaljšku izgubila z Norveško z 1:2 (1:0, 0:0, 0:1, 0:1). Norveška se bo v sredinem četrtfinalu pomerila z rusko olimpijsko reprezentanco.
Po tekmi med Slovenijo in Norveško je odziv na današnji dopinški primer hokejista Slovenije Žige Jegliča podal tudi pristojni urad protidopinške komisije pri športnem razsodišču CAS. Kot so sporočili pri CAS, mora Jeglič zapustiti olimpijsko vas, njegov primer pa bodo obravnavali po igrah. Zaradi pozitivnega testa Jeglič danes ni igral na odločilni tekmi za četrtfinale proti Norveški, ki jo je Slovenija po podaljšku izgubila z 1:2, po njej pa je CAS ADD podal uradno izjavo.

Kot so zapisali, so po sodelovanju vseh vpletenih strani (Mok, igralec in OKS) sprejeli odločitev, da je športnik do konca iger suspendiran in da ne sme biti več udeleženec iger. To pomeni, da mora Jeglič v 24 urah tudi zapustiti olimpijsko vas, postopek proti njemu, pri CAS so poudarili, da je igralec sprejel dopinško kršitev, pa se bo nadaljeval po končanih igrah.
OKS je tudi sodeloval pri tem uradnem pojasnilu, v katerem so v angleščini ponovili kratko izjavo za javnost, ki so jo slovenskim medijem posredovali že pred tekmo.

Jeglič se, razen sporočila za javnost, ki ga je po dogovoru z OKS že posredoval, ne sme odzvati oziroma govoriti o dogodku, dokler poteka preiskava. O tem, kako sta odločitev o njegovi odsotnosti in razlog zanjo vplivala na soigralce v ekipi, pa sta po tekmi z Norveško povedala Marcel Rodman in kapetan Jan Muršak.
"To z Jegličem nas je vse presenetilo. Zvedeli smo, ko smo prišli v garderobo, ko so nas posedli in nam povedali. Šele dve uri pred tekmo smo izvedeli, zakaj ga ni. Ni pa to izgovor. Zanesljivo je vplivalo na nas v trenutku, ko smo izvedeli. Namesto priprave na tekmo se je začelo ugibanje, če kdo sploh ve, kaj se je zgodilo. Ko se tekma začne, pa na to pozabiš. A smo si rekli, smo 'profiji', eden manjka, na žalost eden najboljših, a ostane nas še 24," je o tej neprijetni temi na igrah dejal Rodman.

Tudi kapetan Muršak se ni hotel spuščati v ocene, kaj in kako glede Jegliča. "Šele zdaj smo zvedeli, zaradi česa Žiga ni igral. Mi stojimo za njim, verjamemo, da se bo vse razčistilo. Je pomemben del ekipe, zelo v redu fant. Zame je to nekaj presenetljivega, podrobnosti še ne vem, zato ne bi rad povedal preveč. Škoda, da na tako pomembni tekmi ni mogel igrati. Verjamem, da se bo vse razčistilo," pa je dejal Muršak v pogovoru z novinarji po tekmi ter dodal, da so za to, da Jegliča ne bo z njimi, zvedeli šele, ko so prišli v dvorano.

Nordijska kombinatorca Marjan Jelenko in Vid Vrhovnik sta v teku izgubila svoji mesti, ki sta si jih priskakala v prvem delu tekme. Jelenko je nazadoval s 37. mesta na 41., Vrhovnik pa z 38. na 42. Jelenko je na koncu zaostal 4:43,2 minute, Vrhovnik pa 4:57,9 minute.
"Današnji nastop se je povsem ponesrečil. Čeprav sta bila fanta dobra na treningih, sta bila danes v krču. Na skakalnici smo se nabrali velik zaostanek, da bi se v teku lahko borili za vidnejše uvrstitve. Škoda, ker vemo, da sta spodobna več, predvsem Vid. On je sposoben celo več od 28. mesta z male skakalnice, kar je predvsem zaradi pogojev, ki jih je takrat imel, zame soliden dosežek," je nastopa svojih varovancev ocenil glavni trener Mitja Oranič.

Sama tekmovalca sta bila povsem poklapana. "Najprej bi se zahvalil tistim, ki so mi omogočili priložnost, da na olimpijskih igrah zastopam svojo državo, nato pa se opravičil, ker nisem izpolnil tistega, kar so in sem tudi sam pričakoval od sebe. Velika želja je bila prisotna, najbrž so se pričakovanja križala z realnostjo. Na eni strani sem si želel visoko, po drugi strani pa nisem verjel, da lahko visoko tudi pridem. Na tekmi sem preizkušal nekatere nove stvari, ker menim, da kdor 'ne riskira ne profitira', žal se ni izšlo, tekma se mi je ponesrečila, lahko pa se mi ne bi," je bil razočaran Jelenko.
Enako velja tudi za Vrhovnika: "Ne vem, kaj je bilo danes narobe. Pokazal sem dva povsem 'mimo' skoka, že po poskusni seriji nisem vedel, kaj moram narediti, da skočim bolje. Pred tekmo pa sem začutil priložnost, bil je lep nalet, veter je bil ugoden, imel sem vse pogoje za lep rezultat. Računal sem, da bi bil po skoku okoli 15. mesta. A na skakalnici nisem občutkov, praktično ni bilo odskoka. Po skoku sem bil prazen, brez energije, malo mi je padlo dol, poskušal sem se sicer motivirati, a ni šlo."

Slovenija je današnjo mešano biatlonsko preizkušnjo končala na 14. mestu. Po nastopih Pojetove in Erženove je zasedala 17. mesto, Bauer in Fak pa sta pridobila tri mesta. "Od današnje tekme sem več pričakoval," je takoj po prihodu v cilj dejal Fak, nosilec srebrnega odličja na 20 km v Pjongčangu, in dodal: "Takoj po tekmi je zelo težko ocenjevati nastope drugih, tudi svojega ne morem oceniti z odliko. Na zadnjem strelskem postanku sem skušal čim hitreje odstreljati in pridobiti kakšno sekundo, a se tveganje ni izplačalo. Vsi v ekipi smo se trudili po svojih najboljših močeh."
"Vsi v reprezentanci smo upali na boljši izhodiščni položaj po uvodnih dveh predajah, a nimamo kaj. Gre za ekipno tekmo in to moramo sprejeti. Pred svojim nastopom se nisem vnaprej predal, skušal sem nadoknaditi, kar se je dalo, žal mi je le, da takšne predstave nisem uprizoril na posamični tekmi. Po napornem tednu sem se danes sijajno počutil tako na tekaški progi kot strelišču," je po tekmi dejal Bauer.

"Strelski nastop leže je bil v redu, zalomilo se mi je v stoječem položaju, kjer sem morala v kazenski krog. V zadnjih treh dneh sem se borila z močnim prehladom, pred današnjo tekmo je bilo veliko neznank, ob tem pa tudi nisem bila kos tekmovalnemu pritisku," je po tekmi dejala Erženova, medtem ko je Pojetova dodala: "Moj nastop ni bil najboljši. Začela sem dobro, v strelskem nastopu stoje pa nisem imela dovolj 'fokusa', enostavno nisem bila dovolj zbrana.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji