Usposabljanje SD1

V Pjongčangu so se končale XXIII zimske olimpijske igre

V Pjongčangu so se končale XXIII zimske olimpijske igre
Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach je tokratne igre je označil za igre novih obzorij, na katerih so Korejci dokazali, da šport gradi mostove.
Zaključna slovesnost XXIII. olimpijskih iger se je začela z ognjemetom, vrhunec pa je bilo vkorakanje športnikov z vsega sveta, ki so se poslovili od občinstva. Slovensko zastavo je nosil smučar prostega sloga Filip Flisar. Nosilci zastav so v sredini olimpijskega stadiona sklenili krog, njihovi rojaki pa so se ob spremljavi glasbe in svetlobnih učinkov sprehodili okoli njih. Po prihodu športnikov je nebo osvetlila podoba maskote letošnjih olimpijskih iger, tigra Sohoranga, ki se je nato preoblikovala v veliko srce.

Tradicionalno so na zaključni slovesnosti podelili tudi zadnja olimpijska odličja. Thomas Bach in predsednik Mednarodne smučarske zveze Gian Franco Kasper sta jih okoli vratu obesila najboljšim smučarskih tekačem in tekačicam na najdaljši preizkušnji. Moški so se preizkusili na 50-kilometrski preizkušnji, na kateri je slavil Finec Iivo Niskanen, v ženski konkurenci pa je svoj doprinos k letošnji beri medalj Norvežanov zlato dodala Marit Bjoergen. Norveška je na letošnjih olimpijskih igrah osvojila rekordnih 39 odličij.

Občinstvu sta se predstavili tudi novoizvoljeni članici komisije športnikov Moka, in sicer nekdanja finska hokejistka Emma Terho in ameriška smučarska tekačica Kikkan Randall. V imenu športnikov sta se s cvetjem zahvalili predstavnikom prostovoljcev, ki so sodelovali na olimpijskih igrah.

Občinstvo je na slovesnosti, ki je minila v znamenju prepletanja tradicionalnega in modernega, z navdušenjem pozdravilo znano korejsko raperko CL, nato pa sta na stadionu zadoneli grška in olimpijska himna. Sledila je predaja olimpijske zastave in predstavitev prihodnjega gostitelja zimskih olimpijskih iger, v okviru katere je prek video posnetka športnikom in gledalcem dobrodošlico v Pekingu izrekel tudi kitajski predsednik Xi Jinping.

Korejci so za slovo od olimpijskih iger pripravili pester in barvit plesno-glasbeni program, po katerem je Bach razglasil konec olimpijskih iger. Izpostavil je, da so letošnje olimpijske igre, ki so sicer trdno zasidrane v tradiciji, pokazale pot v prihodnost. Korejski športniki so s skupnim mimohodom po njegovih besedah dokazali, da šport združuje ljudi v tem krhkem svetu in gradi mostove. MOK bo v tej smeri nadaljeval tudi po zaključku iger, je zatrdil. Organizatorjem se je zahvalil z besedami, da so srca gledalcev ogreli tudi v najnižjih temperaturah.

Vodja organizacijskega komiteja POCOG Lee Hee-beom je medtem poudaril, da so igre postregle s pravim olimpizmom. Čeprav vse skupaj ni trajalo dolgo, vas Korejci ne bodo nikoli pozabili, je dejal. Od občinstva se je poslovil z željo, da bi se potomci iger v Pjongčangu spominjali kot zgodovinskega mejnika, ki je pripeljal do miru na Korejskem polotoku.

Olimpijski ogenj, ki ga je 9. februarja prižgala dobitnica zlate olimpijske medalje v umetnostnem drsanju iz Vancouvra leta 2010 Yuna Kim, je ob koncu slovesnosti ugasnil.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji