OI Pariz 2024

Mednarodni olimpijski komite ukinil suspenz Rusiji

Mednarodni olimpijski komite ukinil suspenz Rusiji
Mednarodni olimpijski komite je ukinil suspenz ruskemu komiteju, izrečen pred slabimi tremi meseci. Ruski olimpijski komite je s tem vnovič polnopravni član olimpijske družine, so potrdili v Moskvi.
MOK je ruski olimpijski komite suspendiral 5. decembra. Razlog je bil sistemski doping v Rusiji med igrami v Sočiju 2014 in v Pjongčangu 2018 so ruski športniki nastopali brez nacionalnih simbolov pod okriljem zastave Moka.
"Ruski olimpijski komite ima vrnjene vse pravice in dolžnosti. Za nas je ta odločitev zelo pomembna," je novico za rusko televizijo pokomentiral predsednik ruskega komiteja Aleksander Žukov.

Rusi so v Pjongčangu osvojili dve zlati, šest srebrnih in devet bronastih odličij. Najbolj bo v spominu ostalo olimpijsko zlato v hokeju, kjer so po zmagi sicer zaigrali himno MOK-a, ruski hokejisti pa so vseeno odpeli svojo nacionalno. V Pjongčangu je skupaj nastopilo 168 ruskih športnikov, žal pa sta dva med njimi padla na dopinških testih.
Sprva je bilo načrtovano, da ruski olimpijski komite vse pravice dobi vrnjene že zadnji dan iger in da bo Rusija na zaključni prireditvi vkorakala na stadion pod svojo zastavo, a prav omenjena dopinška primera naj bi bila glavni razlog, da je MOK suspenz podaljšal do danes.
A vnovič gre pričakovati ostre kritike na današnjo potezo MOK-a. Nekatere vodilne protidopinške agencije na svetu so bile že med igrami proti ukinitvi suspenza, saj so prepričani, da bi morali pred tem razrešiti vsa odprta vprašanja v zvezi z dopingom pred štirimi leti. "To bo le kratkoročen dogovor. Odnos MOK-a do tega vprašanja se je od slabega razvil v slabšega," so že ob koncu iger v sporočilu za javnost zapisali predstavniki teh agencij.

Rusija je zaradi afere v Sočiju plačala tudi denarno kazen v višini 15 milijonov dolarjev.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji