OI Pariz 2024

Marko Račič praznuje 98 let

Marko Račič praznuje 98 let
Nekdanji slovenski atlet Marko Račič danes praznuje osemindevetdeseti rojstni dan. V Adlešičih v Beli Krajini rojeni Račič, tudi Bloudkov nagrajenec, je najstarejši slovenski olimpijec in najstarejši jugoslovanski še živeči olimpijec.
Marko Račič, ki je leta 2008 dobil tudi priznanje Mednarodnega olimpijskega komiteja za šport in promocijo olimpizma, je za Jugoslavijo nastopil na poletnih olimpijskih igrah 1948 v Londonu v v teku na 400 m in v štafeti 4 X 400 m, sodeloval pa je tudi na dveh evropskih prvenstvih, leta 1946 v Oslu in leta 1950 v Bruslju. Po končani atletski karieri je bil atletski trener in je leta 1953 opravil specializacijo v Oslu. Med letoma 1960 in 1968 je bil selektor ženske atletske reprezentance Jugoslavije.

Sodeloval je v organizacijskih odborih večine največjih športnih prireditev v nekdanji Jugoslaviji. Tako je bil leta 1984 na zimskih olimpijskih igrah v Sarajevu zadolžen za pripravo biltenov, bil je v odborih za organizacijo sredozemskih iger v Splitu in univerzijade v Zagrebu, vodil pa je tudi velika atletska tekmovanja v Sloveniji. Velik je tudi njegov prispevek v statistiki in publicistiki, saj je med drugim sodeloval pri pripravah in dopolnitvah publikacije Naši olimpijci.

Srečno dragi Marko!

 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji