Usposabljanje SD1

Na redni skupščini OKS sprejeli nova pravila

Na redni skupščini OKS sprejeli nova pravila
Na skupščini Olimpijskega komiteja Slovenije so brez razprave potrdili poročilo o lanskem delu, ko je olimpijsko gibanje pri nas razpolagalo s 6,417 milijona evrov, odhodkov pa je bilo za 6,402 milijona evrov. Potrdili so nova pravila OKS in poročilo Slovenske protidopinške organizacije za lansko leto.
Osrednja točka tokratne skupščine so bila nova pravila OKS. Član IO OKS Miran Kos je uvodoma pojasnil, da so o pravilih razpravljali že lani, nazadnje decembra v Zrečah. Mednarodni olimpijski komite (Mok) je na to dal svoje pripombe ter predloge, med drugim je pomembno, da imajo olimpijski športi večino glasov.

"OKS v 27 letih, odkar je slovensko olimpijsko gibanje samostojno, zelo solidno predstavlja slovenski šport ... V vseh teh letih nam je uspelo spremeniti tudi razmerja med športi, sedaj je zaradi drugačnega financiranja lahko uspešnih več športnih panog ... To postopnost pri spremembah je dobro ohraniti," je med razpravo povedal predsednik OKS Bogdan Gabrovec. Največ debate je bilo zaradi prevladujočega vpliva olimpijskih športov po pravilih Moka.

Predstavniki olimpijskih športov so po petminutnem premoru za usklajevanje predlagali, da ima IO OKS 25 članov, od tega 13 predstavnikov olimpijskih športov, od tega sedem iz posamičnih in pet kolektivnih ter enega iz zimskih športov. Po kvoti mora biti v IO tudi vsaj pet žensk.

Direktor Sloade Jani Dvoršak je med drugim predstavil najnovejše analizne metode, biološki potni list in pomanjkljivosti sedanjega sistema na primeru ruskega dopinškega škandala. Navedel je, da je Sloada lani odvzela 509 urinskih in 57 krvnih vzorcev; 174 so jih opravili v sklopu lastnega programa na tekmovanjih, 113 izven tekmovanj, po naročilu mednarodnih zvez in organizatorjev mednarodnih tekmovanj pa 157 testov na tekmovanjih in 122 izven tekmovanj. Obravnavani so bili trije dopinški primeri. Plavalka Špela Bohinc je zaradi izogibanja testiranju dobila štiriletno prepoved nastopanja. Biatlonka Teja Gregorin je bila pozitivna pri ponovnem pregledu vzorca iz OI 2010 v Vancouvru; postopek še ni končan. Mednarodna kolesarska zveza  pa je 29. junija lani Juretu Kocjanu izrekla štiriletno prepoved nastopanja zaradi jemanja eritropoetina; Kocjan je bil začasno suspendiran že februarja 2016. "Skupaj z letošnjimi primeri je pozitivnih športnikov pri nas bistveno preveč. Skupaj moramo pokazati, da je možno v športu uspeti brez dopinga," je izpostavil Dvoršak.

Nove članice OKS so postale Powerlifting zveza Slovenije - zveza troboja moči, Slovenska rolkarska zveza, Športna unija Slovenije - zveza društev za športno rekreacijo in športno vzgojo ter športni zvezi občin Kidričevo in Komen; slednja bo polnopravna članica avgusta.

Europlakat je ob tej priložnosti podpisal dogovor za sodelovanje med velikimi sponzorji OKS še za naslednja štiri leta.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji