Usposabljanje SD1

V Tarragoni Slovenija že pri dvoštevilčnem štetju medalj

V Tarragoni Slovenija že pri dvoštevilčnem štetju medalj
Slovenska reprezentanca na sredozemskih igrah v Tarragoni je tudi tretji tekmovalni dan končala s kolajnami. Za dva brona so poskrbeli sestri Iza in Lia Šalehar, ki sta med dvojicami v badmintonu prišli do zmage v malem finalu ter plavalec Peter John Stevens.
Obračun za končno tretje mesto v badmintonu med ženskimi dvojicami je bil precej razburljiv. V polfinalu sta Slovenki morali priznati premoč francoskima tekmicama (ki sta pozneje dobili tudi finale), danes pa sta se v odločilni tekmi pomerili s španskima igralkama Eleno Fernandez Arboleyo in Loreno Usle Vejo. Začetek je pripadel Špankama, ki sta v prvem nizu po začetnem vodstvu sester Šalehar prišli do trdnega vodstva in ga nista več spustili iz rok. A nadaljevanje je bilo slovensko. V drugem nizu sta sicer zapravili zgodnjo prednost treh točk, pozneje pa povedli s 17:14 in na koncu slavili prepričljivo z 21:15. Odločilni tretji niz pa je bil spet bolj tesen. Nobena dvojica si ni priigrala več kot točko ali dve naskoka, toda po zadnjem španskem vodstvu (16:15) sta Slovenski poskrbeli za preobrat in končno zmago z 21:18. "Nisva vedeli, kaj se bo na koncu zgodilo. Upali sva, poskušali sva zmagati, nisva pa vedeli ali nama bo uspelo, saj je bilo preveč napak. Zato je bilo tako veselo na koncu," je po sladki zmagi dejala Iza Šalehar, ki je po dvoboju prevzela vlogo vodje ekipe v pogovoru s sedmo silo. Takšnega uspeha nista pričakovali, še posebej, ker sta šele pred dvema mesecema izvedeli, da bosta šli na igre. "Med nama so močne povezave, hitreje pride do zamer, a tudi če se skregava, sva čez pet minut spet prijateljici," pa je Lia Šalehar pojasnila prednosti sestrske naveze v badmintonu.
Poleg igre je bil pomemben tudi psihološki dodatek. Slovenki sta bili namreč med igro na koncu bolj živahni in glasni, Španki sta se celo pritoževali, da sta nešportni, a, kot je pojasnila Iza Šalehar, sta takšno igro začeli Španki: "Onidve sta začeli z nekimi 'forami'. Prvi sta se začeli tako obnašati. Onidve sta začeli, midve sva pa končali."

Že dopoldne si je lepo izhodišče na naskok na medaljo pripravil rokoborec David Habat. Američan s slovenskim potnim listom je dobil oba uvodna dvoboja svoje kategorije (do 65 kg v prostem slogu), popoldne pa s 4:2 še polfinale. V torek ga tako čaka boj za zlato, tako da ima Slovenija praktično že zdaj še eno medaljo. " V redu je. Kadar se zabavam, lahko le zmagujem, in tu se zabavam. Sredozemske igre so kar močno tekmovanje, nekatere države imajo tu precej močne postave," je po prvih dvobojih dejal Habat, ki ga ni zmotila niti poškodba arkade, zaradi katere je dopoldne končal s povito glavo. Delo je dokončal popoldne, zadnje dejanje pa bo v torek.

V večernem delu so plavalci končali svoje nastope na sredozemskih igrah, uspešno pa se je zadnji finalni dan iztekel tudi za Slovenijo. Peter John Stevens je dobil bron na 50 metrov prsno, kar je bila zanj uteha po nedeljski diskvalifikaciji na stometrski razdalji, pa tudi lep dosežek zaradi vseh težav, ki jih je imel na poti v Tarragono. "Morda ne bi opisal samo današnjih dogodkov, ampak to, kako sem potoval sem. Priletel sem neposredno v petek iz Amerike, imel sem dva dni zamude zaradi letal. Bil sem precej zmešan zaradi časovne razlike. Zdaj se mi je končno izšlo, včeraj je bilo malo smole, danes pa prvi trije še nikoli nismo bili tako hitri," je pojasnil Stevens. Takoj po koncu plavalnih nastopov bo že letel nazaj v ZDA, čez šest tednov pa ga čaka evropsko prvenstvo, zaradi katerega se bo spet vrnil v Evropo. "Po ameriških tekmovanjih sem si moral vzeti nekaj tednov prosto, evropsko prvenstvo pa bo naslednji vrhunec sezone," je bližnjo prihodnost opisal Stevens.

Katja Fain je bila sedma na 400 m prosto, prav tako  Martin Bau v enaki disciplini pri moških.

Slovenske rokometašice so v predtekmovanju igrale še z Italijankami in zmagale s 33:23.

Skupno je zdaj slovenski izkupiček na igrah v Kataloniji 11 kolajn v treh tekmovalnih dneh.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji