Usposabljanje SD1

Koper z okolico za tekmovanje mladih OFEM 2023

Koper z okolico za tekmovanje mladih OFEM 2023
Olimpijski komite Slovenije je predstavil slovensko kandidaturo za izvedbo Olimpijskega festivala evropske mladine 2023, ki bi ga gostil Koper z okolico; odločitev o organizatorju bo znana novembra letos. Slovenija je to tekmovanje v zimski izvedbi že gostila leta 2003, ko je bil nosilec Bled, tekmovanja pa so bila po celotni Gorenjski.
Študijo o izvedljivosti poletnega OFEM-a v Slovenji, odločitev o organizatorju za leto 2023 bodo sprejeli Evropski olimpijski komiteji v Marbelli v Španiji novembra letos, so pripravil na Ekonomski fakulteti ljubljanske univerze. Ekipo osmih študentov je vodil profesor Tomaž Čater, model izvedljivosti pa je bil delno narejen tudi po vzoru lanskega tovrstnega tekmovanja v madžarskem Györu.

Pripraviti bi morali tekmovanja v devetih športih in enem po izboru prireditelja, za slednje bi bilo po omenjeni študiji najprimernejše športno plezanje. Študija kaže, da bi bil najugodnejši datum izvedbe zaradi najmanjše količine padavin med 18. in 26. julijem 2023. Večina objektov je že nared, prenoviti bi morali nekaj telovadnic in pripraviti olimpijsko vas za 4000 oseb. Namestitev in prehrana bi bili tudi na ladji, tekmovanja bi potekala v majhni oddaljenosti, Hrvatini bi bili najbolj oddaljeni.

Prav pomanjkanje infrastrukture naj bi bilo najbolj pereče, saj v Kopru ni pravega atletskega stadiona ter bi bila potrebna improvizacija z montažnimi tribunami, prav tako pa bi bile težave tudi s plavalnimi disciplinami. Generalni sekretar OKS Blaž Perko je dejal, da ima Koper v načrtu izgradnjo bazena ne glede na izvedbo OFEM-a.

Predsednik OKS Bogdan Gabrovec je dejal, da so se ideje o OFEM-u, ki je "najvišji domet Slovenije za izvedbo tekmovanj pod olimpijskimi krogi", začele že pred leti. Slovenija, ki je pravočasno opravila z vsemi kandidacijskimi postopki, bi po dveh desetletjih drugič gostila tovrstno tekmovanje mladih športnikov. Šesti zimski OFEM leta 2003 je bil pri nas med 25. in 31. januarjem, sodelovalo je 41 držav s 1242 športniki, ki so tekmovali v sedmih športih.

OKS je ob tej priložnosti sklenil partnersko pogodbo z Ekonomsko fakulteto Univerze v Ljubljani, ki bo skrbela za različne oblike izobraževanja od tekmovalcev v mlajših letih do zaposlenih v panožnih zvezah. Pogodbo sta podpisala Gabrovec in dekanja Metka Tekavčič.

Vodstvo OKS je danes gostilo tudi delegacijo gruzijskega olimpijskega komiteja, ki si želi slovensko pomoč pri razvoju gruzijskega zimskega športa, na OKS pa jih je napotil Mednarodni olimpijski komite.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji