Usposabljanje SD1

Športni plezalci pred neznanko z imenom olimpijska kombinacija

Športni plezalci pred neznanko z imenom olimpijska kombinacija
Leta 2020 bo športno plezanje prvič na sporedu olimpijskih iger. Za igre v Tokiu so v Mednarodni zvezi za športno plezanje ustvarili novo disciplino, olimpijsko kombinacijo, v okviru katere se bodo športni plezalci merili v hitrosti, balvanih in težavnosti. Tekmovalni preizkus nove discipline bo letos na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku.
"Ne vem, kaj naj pričakujem, se pa tega veselim, ker bo to dober pokazatelj za olimpijske igre, na čem bo treba delati, kako bo to sploh potekalo, ker bo tudi zame prvič," je pred prvim tekmovalnim preizkusom olimpijske kombinacije dejala trenutno največja slovenska zvezdnica športno-plezalnega športa Janja Garnbret.

Devetnajstletna Korošica je na prvenstvu v Innsbrucku prva slovenska favoritinja za kolajne v težavnosti in balvanih, v hitrosti pa se še ne more kosati z najboljšimi, čeprav je v zadnjem letu zelo napredovala tudi v tej za Slovence manj priljubljeni disciplini.
"Letos smo trenirali hitrost, sem tudi izboljšala svoj osebni rekord, z najboljšimi v hitrosti se seveda ne morem kosati, od punc, ki tekmujemo v vseh disciplinah, pa sem med najboljšimi. Dobro mi kaže, lahko pa seveda še izboljšam svoj rezultat, in v prihodnje bomo še več treninga posvetili hitrosti," je dejala Garnbretova.

"Svetovno prvenstvo v Innsbrucku bo v bistvu generalka pred kvalifikacijami za olimpijske igre. Kar se bo zgodilo letos v Innsbrucku s kombinacijo, se bo zgodilo naslednje leto na svetovnem prvenstvu v Tokiu, ki bo štelo kot kvalifikacijska tekma za olimpijske igre. Na olimpijske igre se bodo uvrstili tudi celinski prvaki. Da se zapolni kvota 20 mest na kategorijo, pa bo treba izpeljati še eno dodatno izbirno tekmo. V Innsbrucku tako še ne bo borbe za mesta na olimpijskih igrah, bo pa prvič kombinacija del tekmovanj, kar bo predstavljalo en dober podatek, kaj moramo še narediti do naslednjega leta," je pojasnil selektor slovenskih plezalcev Gorazd Hren.

Letošnje svetovno prvenstvo bo precej razvlečeno, trajalo bo deset dni, od 6. do 16. septembra. Začetek bo v četrtek s kvalifikacijami v težavnosti, ženski in moški finale v težavnosti bosta v soboto oziroma nedeljo, v prihodnjem tednu bodo sledile preizkušnje v hitrosti, 14., 15. in 16. septembra pa še balvani in prav za konec finale kombinacije. Za finale kombinacije bodo kandidirali vsi tisti, ki bodo na prvenstvu tekmovali v vseh treh disciplinah, torej hitrosti, balvanih in težavnosti, je dejal slovenski selektor.
"Nato se bodo med temi, ki so tekmovali vse tri discipline, pomnožili njihovi rezultati iz posameznih disciplin in šest najboljših v vsaki od disciplin, torej tisti, ki bodo imeli najnižji produkt, bodo šli v finale kombinacije, v katerem se bo v enem dnevu zgodilo, da bodo najprej odplezali hitrost, nato balvane in na koncu še težavnost. Njihov posamezni rezultat se bo spet pomnožil in tisti, ki bo imel najnižji produkt, bo zmagovalec kombinacije," je nekoliko zapleten format tekmovanja in izračunov pojasnil Hren.

"Zelo specialnih priprav na to, da se bo v enem dnevu zgodil finale kombinacije, nismo izvajali. Smo še vedno specialisti za težavnost in balvane, še vedno dajemo ves poudarek v te dve disciplini, smo pa seveda trenirali tudi hitrost. Dobili smo se v Celju, naredili smo trening v Innsbrucku, izkoristili smo tujega trenerja, da smo dobili nekaj napotkov, nismo dali hitrosti na stran," je še dodal.
"Še vedno ugibamo, kaj bo prinesla tekma. Če bi pa moral napovedovati, pa bi v finalu kombinacije dal prednost težavnostnim in balvanskim plezalcem. Dejstvo je, da se ti lažje znajdejo v teh dveh disciplinah, medtem ko se specialisti za hitrost zelo slabo znajdejo v balvanih in težavnosti. Oni imajo zato en dober rezultat in dva slaba, medtem ko specialisti za drugi dve disciplini lahko delajo na dveh dobrih rezultatih in mogoče v hitrosti pričakujejo slabši izid. V finalu pa mogoče niti ne bo pomembno, koliko si v svetovnem merilu dober v hitrosti, ampak koliko si v trenutni konkurenci dober v hitrosti," slovenske možnosti za uspeh v kombinaciji napovedujejo glavni trener slovenske članske vrste v športnem plezanju.

Med tekmovalci vlada do novosti precejšnja skepsa. Jernej Kruder, za katerim je sanjska sezona v svetovnem pokalu v balvanih, ki jo je kronal z zmagoslavjem v skupnem seštevku, nad kombinacijo ni navdušen: "Moj pogled na olimpijsko kombinacijo je tak kot od vseh ostalih. Nobenemu tekmovalcu v katerikoli disciplini ni všeč, da je prišlo do te kombinacije."
"Ampak kakorkoli, nekako nam je uspelo priti na olimpijske igre, kar pomeni malo večjo medijsko pozornost za sam šport, čeprav bo v mojih očeh vedno svetovni pokal ali svetovno prvenstvo več štelo kot pa olimpijske igre. Je pa res, da, če hočeš priti do medijske prepoznavnosti, se je treba prilagoditi tako, kot so se vsi ostali. Ali jamraš, pa nič ne narediš, ali pa poskusiš za to nekaj narediti. Edino, kar lahko mi tekmovalci naredimo, je, to, da se malo natreniramo in poskusimo čimbolj odplezati," je prepričan Kruder.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji