OI Pariz 2024

Bach in Craven ogorčena zaradi ruskega dopinga

Bach in Craven ogorčena zaradi ruskega dopinga
Na današnje poročilo krovne protidopinške agencije Wade o sistematičnem državnem dopingu v Rusiji sta se že odzvala prva moža obeh največjih športnih organizacij, Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach ter Mednarodnega paraolimpijskega komiteja (IPC) Philip Craven. Oba sta obsodila rusko ravnanje in napovedala ostre ukrepe.
MOk je napovedal, da bo poročilo Kanadčana Richarda McLarna natančno preučil, pri čemer bo še posebno pozornost namenil vlogi ruskega ministrstva za šport.
"Ugotovitve v poročilu so šokantne in predstavljajo doslej še neviden napad na integriteto športa in olimpijskih iger. Zato MOk ne bo okleval, ko bo odločal o najstrožjih možnih ukrepih proti vpletenim," je v sporočilu Moka dejal Bach. Prve odločitve bi lahko MOk sprejel že v torek, ko bo pripravil izredno konferenco. Na njej bi lahko odločali tudi o udeležbi ruskih športnikov na OI v Riu.

Podoben je bil odziv predsednika krovne zveze za šport invalidov. Tudi prvi mož paraolimpijcev Craven je bil ogorčen po odkritjih Wade. "Šokirani smo, pa tudi neprijetno presenečeni in žalostni, ko se je izkazalo, za kako razširjeno mrežo dopinga je šlo. McLarnovo poročilo je temen dan za celoten šport. V IPC bomo preučili poročilo in ugotovili, kakšne vpliva lahko ima na šport paraolimpijcev," je dejal Craven.
Dodal je, da so ob prvem pregledu poročila ugotovili, da je med "manjkajočimi" vzorci tudi 35 takšnih, ki so povezani s paraolimpijskimi športniki. Zdaj bodo skušali dobiti dodatne informacije, ali so ti vzorci povezani z nastopi ruskih športnikov na paraolimpijskih igrah v Sočiju 2014.

Podobno kot Bach je napovedal tudi ukrepe: "Naša prva naloga je, da so športniki v paraolimpijskem športu čisti. Naši ukrepi lahko zato vsebujejo tudi prepovedi nastopanja na paraolimpijskih igrah."
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji