V Ljubljani je ustanovljena Evropska olimpijska akademija

V Ljubljani je ustanovljena Evropska olimpijska akademija
V Ljubljani so se zbrali predstavniki 20 nacionalnih olimpijskih akademij in začeli srečanje, katerega vrhunec je bila ustanovitev Evropske olimpijske akademije. Ta bo v prvi vrsti namenjena promociji olimpijske ideje, sodelovala bo z Mednarodno olimpijsko akademijo, nacionalnimi olimpijskimi komiteji, Evropskimi olimpijskimi komiteji in drugi zvezami.
Junija lani so v bolgarski Albeni predstavniki 20 nacionalnih olimpijskih akademij sprejeli deklaracijo za ustanovitev Evropske olimpijske akademije. Imenovan je bil iniciativni odbor za pripravo statusnih dokumentov in ustanovitev združenja. Za izvedbo konference pa je bila izbrana Slovenska olimpijska akademija in mesto Ljubljana.

Slovenska prestolnica jedr.  gostila IV. konferenco nacionalnih olimpijskih akademij iz Evrope ter predsednika Evropskih olimpijskih komitejev dr. Janeza Kocijančiča, predsednika in dekana Mednarodne olimpijske akademije Isidorosa Kouvelosa, predsednika Evropskega paraolimpijskega komiteja Ratka Kovačića, predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdana Gabrovca in številne druge visoke goste.
Predsednik Slovenske olimpijske akademije Miroslav Cerar je ob otvoritvi konference izpostavil, da je nova organizacija pomembna "za razvoj vseh področij, ki bodo vse vpletene še bolj povezala." Predsednik iniciativnega odbora Evropske olimpijske akademije Manfred Laemmer pa je v svojem nagovoru poudaril "socialno in humanitarno sporočilo, ki ga bo organizacija prenašala" med najpomembnejše deležnike evropskega olimpijskega gibanja in športa nasploh.

Ob koncu zasedanja v Ljubljani je bila opravljena ustanovna skupščina Evropske olimpijske akademije. Za predsednika novega združenja Evropska olimpijska akademije je bil izvoljen prof. dr. Manfred Laemmer. Sedež akademije bo v Frankfurtu, kjer je prostore zagotovila Nemška olimpijska in športna konfederacija.

 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji