Usposabljanje SD1

Buenos Aires tudi priložnost za olimpijske novosti

Buenos Aires tudi priložnost za olimpijske novosti
V Buenos Airesu se bodo ponoči začele tretje mladinske olimpijske igre, ki jih bo Mednarodni olimpijski komite izkoristil tudi za testiranje novosti v športu.
Športniki stari med 15 in 18 let bodo tako tako med drugim nastopili v športnem plezanju, tam bosta Slovenijo zastopali Vita Lukan in Lučka Rakovec, karateju in prostem slogu na kolesih BMX, ki bodo že sestavni del olimpijskega programa v Tokiu čez dve leti.

Da bi šport približali mladim, je na sporedu kar nekaj novosti. Ena od zadev je denimo hitrostno rolanje, manj znan pa je breaking, plesno tekmovanje znano tudi pod nazivom b-boying oziroma b-girling. Več kot očitno Mednarodni olimpijski komite zaznava nujnost pri spremembi svojih tradicionalnih vsebin, zato se bodo mladi merili tudi jadralni disciplini kiteboarding, kjer ima enega od adutov za kolajno s Tonijem Vodiškom tudi Slovenija. Nekaj bo novih tudi manj uveljavljenih športov kot je denimo futsal, ki se počasi prebija iz sence klasičnega nogometa, pa rokomet na mivki in nekatere akrobatske gimnastične discipline.

Kako pomembna so testiranja novih športov na mladinskih igrah pa dokazuje košarka 3x3, kjer ima svojo ekipo tudi Slovenija. Ta šport je sestavni del mladinskih iger vse od prve izvedbe v Singapurju pred osmimi leti, zdaj pa je postal del olimpijske družine.
Korak naprej so prireditelj naredili tudi pri enakih možnostih za oba spola, saj so prvič v zgodovini olimpizma zagotovili, da bo možna prijava za natančno enako število športnikov in športnic. Organizatorji pa so na program uvrstili tudi vrsto mešanih štafet.
"Z igrami gremo v novo obdobje. Videli bomo veliko novosti, ne le na področju mladinskih olimpijskih iger, ampak v celotnem olimpijskem gibanju. V olimpijski agendi 2020 smo zapisali, da je prihodnost športa tam, kjer so ljudje. Z novimi programi se zato trudimo, da mladi ne bodo le gledalci, ampak tudi sestavni del naših tekmovanj. Mladinske igre se ponujajo kot odličen laboratorij za testiranje novih športov in dogodkov," je k temu dodal predsednik Moka Thomas Bach.

Med 4000 športniki iz 200 držav bo nastopilo 26 slovenskih športnic in športnikov.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji