Uspešen prvi tekmovalni dan za mladinsko olimpijsko reprezentanco Slovenije

Uspešen prvi tekmovalni dan za mladinsko olimpijsko reprezentanco Slovenije
Slovenski športniki so začeli z nastopi na mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu. V uvodu so prijetno presenetili plavalci, posebej Neža Klančar.
Neža Klančar je na 200 m mešano osvojila peto mesto. Z 2:15,12 je Klančarjeva še enkrat popravila osebni rekord iz predtekmovanja. Skupaj je star najboljši osebni dosežek izboljšala za sekundo in pol, za kolajno pa je zaostala vsega 97 stotink sekunde. Zmagala je Izraelka Anastasija Gorbenko, pred Srbkinjo Anjo Črevar in Francozinjo Cyrielle Duhamel. "Super je. Za 200 m mešano se nisem posebej pripravljala, a očitno sem dobro trenirala in se je to tukaj pokazalo. Prvi nastop, osebni rekord in finale, saj sploh ne vem, kaj naj rečem," je bila vesela Klančarjeva, ki jo je prišla v daljno Argentino spodbujati tudi mati.

"Lepo je, da se športniki spoznamo med sabo. Sama pa sem vesela, da na taki tekmi sploh lahko nastopam. Zadovoljna sem tudi s prvim nastopom in polfinalom, zdaj bom skušala to še izboljšati," pa je po tekmi in 13. mestu na 50 m prsno povedala Triglavanka Tina Čelik in potrdila tudi, da je oblika večšportnega dogodka več kot dobrodošla pri mladih. Ravenčan Matija Može se je na 100 m prsno osebnemu rekordu približal na pet stotink sekunde in bil 26., več pa pričakuje na enkrat daljši razdalji.

Plezalka Vita Lukan bo v torek v Buenos Airesu v novi olimpijski kombinaciji tekmovala za kolajno. Radovljičanka je v kvalifikacijah osvojila drugo mesto za Avstrijko Sandro Lettner. Lučka Rakovec je bila v nedeljskih kvalifikacijah peta. Slovenki sta bili z drugim in petim mestom močni predvsem v težavnosti, na balvanih je bila Lukanova tretja in Rakovčeva 13., v hitrosti pa sta osvojili 17. in 12. mesto.
"Cela tekma se je zame začela dobro. Zadovoljna sem bila že s hitrostjo, kjer sem dosegla svoj najboljši čas. Vem, da mi to ne gre in ne treniram dovolj. Na balvanih sem imela morda nekaj preveč poskusov, pri težavnosti pa me je bilo malo strah, saj sem vedela, da moram dobro odplezati, če želim v finale, a se je izšlo. Seveda pa se bil dalo tako na balvanih kot v težavnosti zlesti še kaj višje in boljše, a sem zadovoljna," je svoj nastop ocenila Lukanova, ki priznava, da ima osebno še vedno najraje težavnost.

"Vse je šlo narobe na balvanih in manjšala se mi je samozavest. Posebej, ker prvega balvana nisem zlezla. Pričakovala sem več. Najboljša je bila težavnost, a tudi tam bi bilo lahko boljše, vedela pa sem, da bi lahko še kaj rešila, a sem bila zaradi tega preveč nervozna," pa je priznala Rakovčeva in potarnala, da ima Slovenija slabe razmere za treniranje hitrosti, ki je še kako pomembna za olimpijsko kombinacijo.

V današnji finale na 50 m prsno  se je uvrstila plavalka Tina Čelik iz kranjskega Triglava. Ta je bila popoldan dobre pol sekunde hitrejša kot v jutranjih kvalifikacijah in osvojila peto mesto. Uspešno je igre odprla tudi namiznoteniška igralka Aleksandra Vovk in v uvodu s 4:2 ugnala Marvo Alhudabi iz Egipta. "Tudi sama sem presenečena, saj sem v skupini četrta nosilka in Egipčanka je na lestvici precej višje, a proti takim tekmecem daš vse od sebe," je po zmagi povedla Vovkova, ki je tik pred odhodom v Argentino ostala tudi brez trenerke.

To velja tudi za teniško igralko Kajo Juvan, ki je v paru s Poljakinjo Igo Swiatek, slovensko-poljska dvojica je drugopostavljena, premagala Italijanko Elisabetto Cocciaretto in Sylvie Zund iz Liechtensteina s 6:0 in 6:2.

Prvi poraz je doživela badmintonistka Petra Polanc, ki je z 1:2 (-13, 19, -10) izgubila proti Vladi Gynga iz Moldavije. "Zelo težko je bilo. Začela sem nervozno, nato sem se zbrala, v tretjem setu pa mi je padla koncentracija. Po polovici sem začela boljše, a je bil zaostanek že prevelik," je povedala slovenska reprezentantka.

Prvič je nastopila tudi veslačica izolskega Arga Ilaria Macchi, ki je v vožnji na čas osvojila šesto mesto in bila ena od šestih nosilk za sestavo skupin za ponedeljkova tekmovanja. Plavalec Matija Može je na 100 m prsno osvojil 26. mesto.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji