OI Pariz 2024

Mladi še naprej uspešni v Buenos Airesu.

Mladi še naprej uspešni v Buenos Airesu.
Naši mladi olimpijci in olimpijke razveseljujejo z odličnimi rezultati na mladinskih olimpijskih igrah v argentinski prestolnici. Bera odličij za Slovenijo se je tretjega dne tekmovanj povišala na štiri.
Za drugo slovensko odličje na mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu je poskrbela judoistka Metka Lobnik v kategoriji do 78 kilogramov. V boju za bron je Lobnikova ugnala Čehinjo Ester Svobodo po slabe pol minute borbe. Metka Lobnik,  letos tudi bronasta na kadetskem evropskem prvenstvu, je bila pred tem boljša od Egipčanke Ale Mohamed Musad, nato je izgubila z Nemko Raffaelo Igl, v repasažu pa je najprej ugnala Iranko Maral Mardani in nato še enkrat Egipčanko Musadovo. "Začela sem nervozno proti Egipčanki, a uspešno prebila led. Nato je bila na vrsti Nemka, ki me je premagala že v četrtfinalu evropskega prvenstva. Skušala sem z drugo taktiko, a ni šlo. V nadaljevanju sem se morala zbrati in prišla sem do brona. Bilo pa je težko, tudi v borbi za bron, saj se s Čehinjo s priprav dobro poznava," je po kolajni dejala slovenska judoistka. Blizu kolajni je bil v kategoriji do 100 kg tudi Roki Pogorevc, ki pa je moral v odločilnem obračunu za bron priznati premoč Madžaru Zsomborju Vecu.

Slovenski navijači so v torek v Buenos Airesu videli še tretjo slovensko športnico z odličjem. Po ponedeljkovem bronu plavalke Tine Čelik in današnjem judoistke Metke Lobnik je srebrno kolajno osvojila športna plezalka Vita Lukan. Radovljičanka je bila med favoritinjami za kolajno v olimpijski kombinaciji hitrostnega plezanja, balvanov in težavnosti, vlogo pa potem upravičila tudi v velikem finalu v plezalnem centru Buenos Airesa. Po pričakovanjih je bila Lukanova najpočasnejša v hitrostnem plezanju, saj je Slovenija šele pred kratkim dobila prvo steno za treniranje te zvrsti. Vnaprej je bilo jasno, da bo kolajno reševala iz ozadja na balvanih in nato skušala potrditi v težavnosti. Na balvanih je nato celo zmagala, temu pa dodala še tretje mesto v sklepnem vzponu v steno."Osvojiti prvo slovensko olimpijsko odličje v športnem plezanju je enkraten dosežek, saj imam le enkrat v življenju priložnost, da lahko tekmujem na mladinskih olimpijskih igrah. Res sem vesela, saj je to dober rezultat tako zame kot za športno plezanje in tudi za Slovenijo," je bila ponosna 17-letna Vita Lukan, zadovoljna s plezanjem, ki ji je prineslo srebrno kolajno: "V hitrosti nisem veliko pričakovala, nato pa sem balvane odplezala res dobro, dokaj pametno, morda s kakšnim poskusom preveč, a na koncu je bilo dovolj za prvo mesto. V težavnosti sem pričakovala težjo smer, zato sem si na sredini vzela čas za počitek, na koncu pa bila kljub vrhu tretja. Glede na to, da smo jo splezale štiri finalistke, bi lahko bila težja, da bi tekmovalke lahko pokazale, česa smo sposobne. Splezala sem vse štiri balvane in dosegla vrh smeri v težavnosti, kar je zadostovalo za drugo mesto in si nimam česa očitati. Po težavnosti nisem bila najbolj navdušena, a srebrna medalja je srebrna medalja na mladinskih olimpijskih igrah, zato sem zadovoljna.”

Plavalka Neža Klančar je četrta slovenska dobitnica kolajne na mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu. V prestižni plavalni disciplini 100 m prosto je osvojila bronasto kolajno. Klančarjeva je z dosežkom 54,55 za dobre tri desetinke izboljšala tudi absolutni slovenski rekord, ki ga je v olimpijskem letu 2008 s 54,86 v Eindhovnu postavila Sara Isaković. A mlada Ljubljančanka se ni zadovoljila z že doseženim. Pred startom se je odločno udarila po rokah in nogah, da sprosti mišice in na obratu, kjer je bila tri desetinke sekunde hitrejša kot v polfinalu, je bilo jasno, da bo dosežek zelo dober. V zadnjih metrih se je s Kitajko Junxuan Yang udarila celo za srebro, a je tekmica prišla v cilj 12 stotink hitreje.
"Ne vem, kaj naj rečem. Preveč sem zadovoljna. Ob medalji sem dosegla še državni rekord in res je super. Želela sem si izid pod 55 sekundami, nisem pa verjela, da lahko plavam tako hitro," je po kolajni povedala varovanka Tomaža Torkarja, ki si je rekord želel že lani. V polfinalu je zvečer nastopila tudi Tina Čelik, dobitnica brona na 50 m prsno, ki je na enkrat daljši razdalji osvojila končno 14. mesto.

Še eno regato je v kiteboardingu odjadral tudi Toni Vodišek, ki je 3. in 11. mestu konec dneva dodal še 10.

Med ostalimi slovenskimi športniki je nov poraz doživela badmintonska igralka Petra Polanc, ki jo je z 2:0 ugnala Madžarka Vivian Sandorhazi, a bi bil razplet lahko tudi drugačen, saj je Polančeva oba niza izgubila z 20:22.

Veslačica Ilaria Macchi je v četrtfinalu med skifistkami zasedla četrto mesto. V nadaljevanju iger se bo borila za finale C.

Z uspešnimi nastopi nadaljuje teniška igračka Kaja Juvan pa je vknjižila tudi prvo zmago v tekmovanju mešanih dvojic.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji