Športniki kritični do nastajanja kataloga MOK-a

Športniki kritični do nastajanja kataloga MOK-a
Mednarodni olimpijski komite (Moka) je izdal nov katalog pravic in obveznosti športnikov. V ospredju je šport brez diskriminacije, dopinga in športnih stav. Kljub temu se pri atletih pojavlja odpor.
V novem katalogu se je MOK zavzel za enakost med športniki ne glede na barvo kože, religijo, starost ali spol. Gre za splošne vrednote, ki izpostavljajo enakost in človekove pravice, vsebina pa je seveda nekoliko športno obarvana. V Mednarodnem olimpijskem komiteju so izpostavili, da so pri nastajanju kataloga dobili več kot 4000 mnenj športnikov iz 190 držav in ga tudi zato enoglasno podprli. Tudi vodja komisije športnikov Kirsty Coventry iz Zimbabveja je bila ob "predstavitvi novega kataloga ponosna".

A katalog ima tudi svoje nasprotnike. Številni športniki in organizacije, ki se borijo za človekove pravice, so opozorili, naj MOK dokumenta ne sprejema na hitro. Oboji so mnenja, da je bilo število sodelujočih športnikov pri nastajanju premajhno in da bi imelo v drugačnem postopku sprejemanja lahko tudi povsem drugačno težo. Številni športniki se prav tako ne strinjajo z dejstvom, da je bil tekst dostopen šele v začetku tega tedna, nato pa prav na hitro potrjen.

Zanimivo je, da športniki, to velja predvsem za tekmovalce iz razvitih držav, vsebini niti ne nasprotujejo, ampak zahtevajo večje sodelovanje in večji vpliv na vsebine, ki jih Mednarodni olimpijski komite nato predstavlja kot vsebine, pri katerih so športniki aktivno sodelovali. Gre za pomemben korak pri sodelovanju športnikov pri delovanju krovnih športnih organizacij, saj želijo športniki večji vpliv, kot da se zbirajo le njihova mnenja. Naslednji katalog bo predvidoma predstavljen čez štiri leta.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji