OI Pariz 2024

Dve novi kolajni za mladinsko olimpijsko reprezentanco Slovenije

Dve novi kolajni za mladinsko olimpijsko reprezentanco Slovenije
Teniška igralka Kaja Juvan si je na mladinskih olimpijskih igrah v Buenos Airesu priigrala še zlato kolajno med posameznicami. V finalu je s 7:5 in 6:4 po dobri uri in pol igre premagala Francozinjo Claro Burel.
Na enem osrednjih dogodkov iger, na centralnem stadionu teniškega centra v Buenos Airesu si je finale ogledala tudi nekdanja legendarna argentinska igralka Gabriela Sabatini, je morala Juvanova za dve zlati odličji v dveh dneh skozi dva kritična trenutka, preden je lahko uživala v Prešernovi Zdravljici.
V prvem nizu je tekmici tudi z lastnimi napakami dopustila, da je povedla s 4:1, a se je slovenska reprezentantka uspela zbrati in obrniti potek srečanja.

V drugem pa si je Juvanova pri zadnji točki, s katero je Francozinja zaostanek znižala na 4:3, zvila gleženj, potem ko ji je tekmica poslala žogico v nasprotno stran od gibanja. Po zdravniškem posegu in utrditvi gležnja s povojem pa je zbrala dovolj energije, da je osvojila še obe potrebni igri, s katerima je zlatu v dvojicah s Poljakinjo Igo Swiatek dodala še posamično zlato.
"Že v finalu dvojic me je močno bolela noga in danes nisem bila 100-odstotna. Nasprotnica je veliko žog krajšala. Začela je res dobro, nato pa sem se pri zaostanku 1:4 začela boriti in izid se je obrnil. V drugem nizu se mi je obrnil še gleženj in vrnili so se spomini z lanskega mastersa. A ni bilo možnosti, da bi se predala. Več sem tvegala in na koncu je bila tudi sreča malce na moji strani," je po zmagi povedala slovenska igralka.
"Kolajna je lep konec mladinske kariere. Zame je tudi nekakšna trofeja za ekipo, trenerje, starše, prijatelje in vse, ki so me podpirali. Ta medalja je tudi njihova in upam, da jim pomeni toliko kot meni."

Seveda je bilo tudi za Juvanovo na terenu veliko novega, saj je igrala na polnem centralnem stadionu, ob slovenskih reprezentantih so si dvoboj ogledali tudi številni tukaj živeči izseljenci, česar ni vajena.
"Danes je bila publika tudi na moji strani in me dvignila. Na začetku sme imela malo treme, nato pa sem se osredotočila nase in vesela sem, da sem z igro in zmago nekaj vrnila tudi gledalcem," je še razmišljala dijakinja gimnazije Erudio.
Pohvalila pa je tudi tekmico, ki se je dobro pripravila na finale, vedela za poškodbo in odlično taktično krajšala žoge. "Morala sem se res potruditi, da sem jih polovila. V prvem nizu sem bila pri 1:4 že malo obupana, a odločila sem se, da moram igrati naprej in da se bo vse obrnilo. Ko se je energija pri meni dvignila, je tudi ona delala napake in po treh dvojnih napakah in znižanju na 3:4 je padla."

Kajtar Toni Vodišek je odlično odjadral regato za medalje in po tretjem mestu napredoval na drugo mesto, ki si ga je razdelil s Christianom Tiom s Filipinov. Zmagal je Deury Corniel iz Dominikanske republike, ki je bil najhitrejši tudi v zadnji preizkušnji. Slovenski izkupiček na igrah je tako že devet odličij, dve zlati, dve srebrni in pet bronastih.

Danes sta tekmovala tudi kolesarja, ki sta na cestni dirki končala na 9. (Anže Skok) in 25. mestu (Aljaž Omrzel).

 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji