Usposabljanje SD1

27-letnica samostojnega olimpijskega gibanja v Sloveniji

27-letnica samostojnega olimpijskega gibanja v Sloveniji
15. oktobra 1991je bilo ustanovljeno samostojno slovensko olimpijsko gibanje; slovensko olimpijsko listino so podpisali v Štihovi dvorani Cankarjevega doma, to obletnico, ki pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenije prinaša veliko veselja ob številnih slovenskih športnih uspehih, pa so slovesno obeležili v Ljubljani.
Člani iniciativnega odbora za ustanovitev OKS pred več kot pol stoletja so bili s 30 kolajnami na velikih tekmovanjih najuspešnejši slovenski športnik Miroslav Cerar, Janez Kocijančič, Ivo Daneu, Rajko Šugman, Janez Stele ter pokojna Evgen Bergant in Milan Jerman. Od ustanovitve tega odbora do začasnega, pa nato do polnopravnega članstva 5. februarja 1992, je minilo zelo malo časa in že leta 1992 je Slovenija nastopila tako na zimskih OI v Albertvillu kot nato v Barceloni. Poleg slovenskih športnih zvez, olimpijskih panog in tistih, ki jih priznava mednarodna olimpijska družina, sta leta 1991 olimpijsko listino podpisala tudi nosilca zlatih olimpijskih odličij Leon Štukelj in Miro Cerar, ki sta po osamosvojitvi Slovenije dobila dostojne naslednike.

"Prepričan sem, da smo ne glede na včasih različne poglede Olimpijski komite Slovenije popeljali v sam svetovni vrh. Na zemeljski obli je 206 nacionalnih olimpijskih komitejev in prihajajo številna vprašanja, kako in zakaj je dvomilijonski narod sposoben dosegati tako veliko število izjemnih športnih dosežkov," je v uvodnem govori izpostavil predsednik OKS Bogdan Gabrovec, ki je pred slovesnostjo za STA potrdil, da bo na volitvah 16. decembra spet kandidiral za predsednika OKS.

Na slovesnosti so podelili tudi priznanja, najvišje, Mednarodnega olimpijskega komiteja Slovenije, je prejel Janez Matoh, ki šest desetletij deluje kot trener na številnih področjih, bil pa je tudi na vidnih položajih v slovenskem športu. Častni listini OKS sta prejela za življenjsko delo Filip Gartner, nekdanji izjemni trener v alpskem smučanju in Igor Jerman ob koncu motociklistične kariere.

Plakete OKS so med razstavljenimi, tudi stoletnimi lokomotivami v Železniškem muzeju Slovenskih železnic, kjer je bila slavnostna prireditev ob 27-letnici Olimpijskega komiteja Slovenije dobili ob 60-letnici delovanja nogometni klub Pušča, ob 70-letnici Plavalni klub Ljubljana ter Janez Tomažič in Alenka Šarkanj za dolgoletno delo v športu. Prostovoljske plamenice so dobili Marjan Perkman, Matjaž Kranjc in Rene Glavnik, prostovoljske častne listine Srečko Vilar, Franc Murko in Zdravko Mauko, prostovoljske plakete pa Klavdij Blažko, Darko Ožbolt, Jože Plaz in Tomo Sotenšek.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji