Usposabljanje SD1

CAS zavrnil pritožbo ruskih atletov, ki ostajajo brez OI v Riu

CAS zavrnil pritožbo ruskih atletov, ki ostajajo brez OI v Riu
Mednarodno arbitražno razsodišče za šport v Lozani (CAS) je zavrnilo pritožbo 68 ruskih atletinj in atletov na odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja in Mednarodne atletske zveze, ki sta jim zaradi državno podprtega sistematičnega dopinga prepovedala nastope na mednarodnih tekmovanjih in s tem tudi na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.
Na prepoved se je pritožil, poleg športnikov, tudi Olimpijski komite Rusije, ki je takoj po odločitvi Casa napovedal tožbe na civilnih sodiščih; te pa ne bodo vplivale na prepoved nastopa na OI, saj so ruskim atletom sedaj zaprta vrata v Rio. "Pritožbena komisija Casa je potrdila odločitev IAAF. V pravilih je določeno, da športniki, katerih nacionalno zvezo je mednarodna suspendirala, ne morejo nastopiti po pravilih IAAF," je sporočil Cas.

Na OI v Riu bo prihodnji mesec lahko pod rusko zastavo tekmovala le skakalka v daljino Darja Klišina, ker ne trenira v Rusiji. Obenem pa je Mok že pred razsodbo Casa na rusko pritožbo glede pripovedi nastopov na OI napovedal, da bo imela odločitev razsodišča vpliv tudi na odločanje o nastopu celotne ruske olimpijske reprezentance v Riu.
Predsednik IAAF Sebastian Coe je pozdravil odločitev Casa, "ker je podprlo naša pravila in našo moč, da ta pravila uveljavimo ter pri tem upoštevamo naš protidopinški kodeks". Toda obenem je nekdanji olimpijski zmagovalec Coe zatrdil: "Toda odločitev je daleč od tega, da bi bil to dan za triumfalne izjave. V šport nisem prišel zato, da bi športnikom prepovedoval tekmovati. IAAF in njena posebna skupina bo še naprej sodelovala z Rusi, da naredi čisto, varno in primerno okolje za atlete, da bosta njihova federacija in ekipa ponovno dobila mednarodno priznanje in bodo lahko nastopali na mednarodnih tekmovanjih."

Ena najboljših atletinj vseh časov Jelena Isinbajeva, ki je bila pred dvema dnevoma tudi sama na zaslišanju v Lozani, je medtem že sporočila, da pomeni odločitev arbitraže "pogreb za svetovno atletiko". Ruski minister za šport Vitalij Mutko je napovedal, da bodo v Rusiji preučili potrebne korake in da stvari ne bodo ostale take, kot so sedaj, ter dodal: "To je žalosten dan, odločitev je nepravična, saj gre za kolektivno kaznovanje." V Rusiji so dan prej, v sredo, sicer imenovali olimpijsko reprezentanco, v kateri je 387 športnikov v 30 različnih panogah, med njimi je tudi 68 atletov.

Kar 14 protidopinških agencij, med njimi ameriška, kanadska in nemška, pa se zavzema za izključitev vseh ruskih športnikov z olimpijskih iger v Rio de Janeiru. V sredo zvečer je pismo z zahtevo po izključitvi s strani nacionalnih protidopinških agencij prejel tudi predsednik Moka Thomas Bach. Predstavniki nacionalnih agencij Avstrije, ZDA, Kanade, Nemčije, Danske, Švedske, Nove Zelandije, Egipta, Norveške, Finske, Španije, Japonske, Nizozemske in Švice so v svojem pisanju poudarili, da je MOK po razkritju poročila Richarda McLarna, da so v prikrivanje pozitivnih dopinških testov vključene pravzaprav vse odgovorne ruske službe in da je prikrivanje vodeno s samega državnega vrha, brez druge možnosti, kot da Rusijo izključi.

Neodvisna komisija Svetovne protidopinške agencije (Wada), ki jo vodi kanadski odvetnik Richard McLaren, je v ponedeljek objavila svoje poročilo o preiskavi dopinških manipulacij med zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju leta 2014. McLarnova preiskava je potrdila sistematično prikrivanje in koriščenje dopinga, ki so ga podpirale ruske državne ustanove na čelu s športnim ministrstvom ob pomoči varnostnih in tajnih služb.
Wada ugotavlja, da je bilo med letoma 2012 in 2015 vsaj 643 pozitivnih testov; v Rusiji so imeli dodelan projekt "izgubljanja testov", ko so sporni testi preprosto izginili in nikoli niso bili dostopni. Po podatkih Wade je bilo vpletenih 30 športov oziroma panog, največ pozitivnih testov je bilo v atletiki (139), sledi pa dviganje uteži (117) in paraolimpijski šport (35) pred rokoborbo (28). Izpostavili so predvsem zimske olimpijske igre v Sočiju 2014 in zadnji svetovni prvenstvi v atletiki in plavanju, ki ju je gostila Rusija.
"Po koncu atletskega SP v Moskvi leta 2013 je laboratorij v tem mestu zadržal več vzorcev, ki so jih odprli in zamenjali, ker je bil v njih 'umazan' urin. Šele potem so vzorce poslali v drug laboratorij, kot je zahtevala krovna atletska zveza IAAF," je med drugim ugotovil McLaren.
Obravnavala je tudi olimpijske igre v Sočiju. Po ugotovitvah je bil najbolj presenetljiv popoln nadzor države nad vsem v dopinškem laboratoriju, kjer so preverjali vse vzorce ruskih športnikov in prikrivali pozitivne. Laboratorij v Moskvi je tako uporabljal sistem, po katerem so pozitivnim športnikom zagotovili lažne negativne izide testov, v Sočiju pa so med igrami menjavali sporne vzorce urina.

Mok je že sporočil, da bo o nastopu Rusov na OI v Riu sprejel v tednu dni. IAAF je 10. julija letos glasovala za nadaljevanje suspenza ruskih atletov, IAAF in Mok pa sta tudi že zavrnila prošnje 68 ruskih tekmovalk in tekmovalcev, da bi lahko nastopili na OI. Wada je 9. novembra 2015 predložila 323 strani dolgo poročilo, v katerem je orisala razsežnost dopinške prakse v ruski atletiki. IAAF je potem 13. novembra začasno suspendirala rusko zvezo, dvoransko svetovno prvenstvo marca letos v Portlandu v ZDA pa je bilo prvo, na katerem Rusi niso mogli sodelovati.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji