Novinarska konferenca zamejskih Slovencev

Novinarska konferenca zamejskih Slovencev
Tako kot že vrsto let v decembru se v Ljubljani predstavijo zamejski Slovenci, natančneje njihova društva, na kateri predstavijo uspehe in tegobe v iztekajočem se letu.
Tokrat je bilo iz usta najodgovornejših funkcionarjev in športnic ter športnikov slišati obilo optimizma in čutiti še več pozitivne energije. Po uvodnem pozdravu in nagovoru predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdana Gabrovca, olimpionika Miroslava Cerarja in predsednice Komisije za zamejski šport pri OKS Sonje Poljšak, so spregovorili gostje iz zamejstva.

Združenje slovenskih društev v Italiji (ZSŠDI)) vodi  Ivan Peterlin, prisotni pa so bili še Martin Maver, operativni tajnik, Loris Mania, eden najboljših in najuspešnejših zamejskih odbojkarjev vseh časov, Caterina Sinigoi, 15 letna članica SK Devin in tekmovalka smučarske ekipe ZSŠDI in ena najuspešnejših zamejskih alpskih smučark ter Amatersko športno društvo Mladina. Simptomatična je bila izjava predsednika Ivana Peterlina, ki je med drugim opozoril, da je zamejski šport v Italiji pomembno strateško orodje pri negovanju in rabi slovenskega jezika. Športni rezultati niso najbolj pomembni.

Iz avstrijske Koroške so prišli športniki in športnice, združeni v Slovensko športno zvezo (SSZ)), ki jo vodi Marijan Velik. Spremljali so ga  Jan Razdevšek - član košarkaškega kluba KOŠ Celovec in dobitnik bronaste kolajne s slovensko reprezentanco na Mladinskih olimpijskih igrah  2018 v Buenos Airesu, Kristijan Kondič – član nogometne ekipe SAK Celovec in eden najbolj perspektivnih vratarjev; Nejc Pušnik - kapetan članske ekipe ŠK Aich/Dob, zmagovalca srednejevropske odbojkarske lige (MEVZA) in avstrijski prvaki ter plavalka Romana Zablatnik, ki je na letošnji prireditvi za avstrijske športnike leta odnesla lovoriko v kategoriji športnikov in športnic z motnjami v duševnem in/ali telesnem razvoju.

Iz Porabja je prišel predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem Jože Hirnok. Tam se ne morejo pohvaliti s takšno športno razvejanostjo kot v Italiji in na avstrijskem Koroškem, a se položaj tudi v tem delu izboljšuje.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji