Usposabljanje SD1

Slovenija dobila nove športnike leta

Slovenija dobila nove športnike leta
Najboljša športnika Slovenije v letu 2018 sta košarkar Luka Dončić in športna plezalka Janja Garnbret, najboljša ekipa pa je jadralna posadka v razredu 470 Tina Mrak in Veronika Macarol.
Kolesar Tadej Pogačar je po atletinji Maruši Mišmaš, motokrosistu Timu Gajserju, Janji Garnbret in Luki Dončiću kot peti v nizu prejel nagrado za najbolj izstopajočo mlado športno osebnost leta.

 Luka Dončič je blestel že lani, ko je poleg nagrade za mlado osebnost leta v točkovanju za športnika leta končal na tretjem mestu med posamezniki. Letos je še naprej navduševal na košarkarskih parketih sveta.V dresu Reala je osvojil naslov evropskega prvaka in bil najuspešnejši igralec zaključnega turnirja, potem pa se je preselil v najmočnejšo ligo na svetu NBA ter v dresu Dallasa postal najboljši novinec začetka sezone NBA.

"V Sloveniji imamo glede na svojo majhnost izjemno število odličnih športnikov in športnic. Tako mi to res pomeni neko potrditev, da delamo prav, dobro in lahko sem samo počaščen, da sem v izboru najboljših športnikov," pa je za RTV Slovenija povedal Primož Roglič, za katerim je še eno uspešno leto. Sezono je končal kot enajsti na obeh svetovnih lestvicah Mednarodne kolesarske zveze in celo drugi najboljši na svetu samo z večdnevnih dirk.

"Najlepša hvala, da ste me spet uvrstili v ta ožji krog v izboru za športnika leta Slovenije. To mi veliko pomeni. Je potrditev, da so bili izidi in delo v tem letu uspešni. Hvala vsem," je  sporočil Jakov Fak, ki je med drugim letos zablestel v Pjongčangu in poskrbel za najodmevnejši dosežek slovenskega biatlona na olimpijskih igrah: srebrno kolajno v najdaljši posamični preizkušnji, na 20 kilometrov.

Med dekleti je slavila Garnbretova, ki je med drugim prva in edina na svetu, ki se lahko pohvali s tremi naslovi svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah. Na letošnjem svetovnem prvenstvu v Innsbrucku se je z balvansko zmago najprej zapisala v zgodovino kot prva plezalka z zlato kolajno v težavnosti, naslov je osvojila leta 2016 v Parizu, in balvanskem plezanju. Nato je kot prva zmagala v novi disciplini, olimpijski kombinaciji, in kot najmlajša tekmovalka v zgodovini postala še prva s trojčkom zlatih kolajn v treh disciplinah.

Zato pravi, da je za njo najuspešnejša sezona, a hkrati se že spogleduje z olimpijskimi igrami v Tokiu 2020. "Seveda že gledam proti Tokiu, ampak sezona 2019 je zelo pomembna za kvalifikacije na OI, spet pa bo na sporedu SP. Tako so priprave že v polnem teku in se veselim naslednjih izzivov," je dejala Garnbretova.

Ekipo leta 2018 sestavljata jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol. Jadralki portoroškega Pirata sta že januarja zmagali v svetovnem pokalu v Miamiju in nato tudi na evropskem prvenstvu v Bolgariji. Sredi sezone pa šok. Veronika Macarol je morala na operacijo kolena in po mesecu okrevanja je sledilo svetovno prvenstvo. Na Danskem se tekmovanje zato ni odvijalo po željah, a sta tudi na tem prvenstvu izpolnili osnovni cilj. Vozovnica za olimpijske igre v Tokiu je vsemu navkljub pristala na njuni barki.

Na prireditvi Športnik leta 2018 so tudi tokrat podelili najvišja priznanja Olimpijskega komiteja Slovenije. Jakov Fak in Žan Košir - Plamenico OKS, Janja Garnbret, Tina Trstenjak,  košarkarska ekipa 3x3 v postavi Adin Kavgić, Gašper Ovnik,  Simon Finžgar, Anže Srebovt, gimnast Rok Klavora, Žan Kranjec, Alenka Čebašek, Anamarija Lampič in skakalna ekipa v postavi Jernej Damjan, Anže Semenič, Tilen Bartol in Peter Prevc - pa Veliko statuo OKS. Predsednik OKS Bogdan Gabrovec je Zlate plakete podelil njihovim trenerjem: Tomašu Kosu, Urošu Velepcu,  Jerneju Demšarju, Gorazdu Hrenu, Marjanu Fabjanu, Maticu Vidicu, Dejanu Jovanoviću, Klemnu Bergantu, Goranu Janusu in Stefanu Sarracu.

Iskrene čestitke!
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji