Usposabljanje SD1

Slavnostna otvoritev Olimpijskega festivala evropske mladine Sarajevo 2019

Slavnostna otvoritev Olimpijskega festivala evropske mladine Sarajevo 2019
Z današnjo slavnostno otvoritvijo iger v prestolnici Bosne in Hercegovine se je uradno pričel zimski Olimpijski festival evropske mladine.
Organizatorji letošnjega OFEM-a so nas ponesli nazaj v leto 1984 in olimpijske igre v Sarajevu. Olimpijski stadion Koševo je preplavil olimpijski duh ter spomini po stari, dobri Jugoslaviji...
Tudi mladi športniki in športnice, na čelu s slovensko reprezentanco niso ostali ravnodušni. V vsakem delčku nabito polnega stadiona v centru Sarajeva je bilo moč čutiti to kar zmore le šport.. združiti in častiti. Olimpijske vrednote, prijateljstvo, spoštovanje in fair play.. vse to je bistvo in čar iger, kot je Olimpijski festival evropske mladine.

Našo mlado reprezentanco je na stadion popeljal aktualni svetovni podprvak v biatlonu, slavnostne otvoritve pa so se udeležili čisto vsi člani letošnje 53-članske odprave v prestolnico Bosne in Hercegovine.

Ko je Sarajevo leta 1984 gostilo najboljše zimske športnike na svetu na olimpijskih igrah, je bil to čas ponosa za celotno takratno Jugoslavijo. Bibija Kerla, bosanska hitrostna drsalka, je v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP razkrila, da se še vedno spominja državne himne "Hej Slovani!" in skupnega ponosa, ko je Slovenec Jure Franko osvojil edino jugoslovansko odličje na igrah v Sarajevu.
V veleslalomu je 14. februarja 1984 Franko zasedel drugo mesto, kar je tudi prva slovenska in takrat jugoslovanska kolajna na zimskih OI. "Volimo Jureka višje od bureka" je še danes znan vzklik vsem športnim navdušencem nekdanje skupne države, ki se spominjajo Sarajeva '84.
Dobra tri desetletja pozneje pa v prestolnici vojno razdejane Bosne in Hercegovine upajo, da bodo z evropskim festivalom obudili olimpijski duh. Sarajevo je etnično razdeljeno, v centru živijo predvsem Bošnjaki, medtem ko v vzhodnem Sarajevu prednjačijo Srbi. Ofem, ki nosi slogan "Dve mesti, ene sanje", je tako redka priložnost za poenotenje mesta. To si želi tudi Kerla: "Rada bi, da bi vsaj za teh deset dni pozabili na politiko in se zbližali."

Danes so ostanki iger 1984 le še mračen spomin na nekdanjo mirno preteklost mesta, preden ga je uničila vojna. Stara bob steza na Trebeviću je prekrita z grafiti, bridek konec pa so dočakale tudi skakalnice na Igmanu.
Ustanovitelj muzeja, posvečenega zimskim OI, Edin Numankadić pravi, da je muzej posvečen ohranjanju športne zgodovine in enega najsrečnejših spominov Sarajeva. "V današnjih časih se spominjamo atentata v Sarajevu, ki označuje začetek prve svetovne vojen, spomnimo se obleganja in olimpijskih iger," Numankadić izpostavlja tri dogodke, ki jih pozna vsak njegov sonarodnjak.
V mitičnem Sarajevu bodo mladi iz 46 držav, stari med 15 in 18 let, tekmovali v osmih disciplinah: alpskem smučanju, biatlonu, teku na smučeh, curlingu, deskanju, hitrostnem drsanju, umetnostnem drsanju in hokeju.

Več utrinko z današnje slavnostne otvoritve si lahko ogledate v videoklipu.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji