OI Pariz 2024

500 dni do olimpijskih iger v Tokiu

500 dni do olimpijskih iger v Tokiu
Do olimpijskih iger v Tokiu je še 500 dni, japonski organizatorji pa so v ta namen pripravili poseben avtobus, ki bo od danes do 30. marca obiskal različne predele prestolnice dežele vzhajajočega sonca. Predstavili so tudi stilizirane simbole za različne športe in panoge, ki se bodo predstavili na igrah.
Simboli za športe, teh je 50, so nastali na temelju tistih, ki so jih uporabljali za olimpijske igre v Tokiu leta 1964. Organizacijski komite jih je v sodelovanju z Mednarodnim olimpijskim komitejem in mednarodnimi panožnimi zvezami izbral iz predlogov, ki jih je pripravila desetčlanska skupina, v kateri je bil tudi grafični oblikovalec Masaaki Hiromura, so sporočili japonski organizatorji.

Petsto dni pred OI se obeležuje le dan po osmi obletnici tragedije v Fukushimi, ko je izjemen potres 11. marca 2011 sprožil cunami, ki je povzročil tudi hude okvare in katastrofo v jedrskih elektrarnah, okoli 18.500 ljudi pa je izgubilo življenje.
Olimpijski avtobus Tokio 2020 bo tako obiskal tudi Fukushimo, kjer je najbolj poškodovana nuklearka in kamor je japonska vlada po sanaciji, kot tudi v okoliška mesta, pred dvema letoma znova dopustila vračanje okrog 100.000 prebivalcev, kar pa poteka zelo počasi. Fukushima leži kakih 230 kilometrov severovzhodno od Tokia.

V Fukushimi bodo prva olimpijska tekmovanja leta 2020, ko bodo dva dni pred odprtjem predtekmovanja v softballu. V Tokiu bo odprtje iger 24. julija 2020, zaključek pa 9. avgusta. Japonci bodo gostili rekordnih 339 tekmovanj za odličja v 33 športih, med štirimi novimi športi na olimpijskem programu po bo tudi športno plezanje, od katerega si veliko obeta tudi slovenski šport.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji